dijous, 25 de març del 2021

El fill del xofer de Jordi Amat

Autor/a: Jordi Amat (Barcelona, 1978)

Editorial: Edicions 62

Any de la primera edició: 2020

Llengua original: Català

Gènere: Biografia

Número de pàgines: 264


CATALÀ:

Aquesta és la biografia no autoritzada d'un personatge fosc. Un tirà, dèspota, maltractador i assassí que va ser un dels periodistes més influents durant la transició a Catalunya.

A través de la trajectòria d'Alfons Quintà (el fill del xofer de Josep Pla), Jordi Amat, ens explica el funcionament del quart poder, la premsa, durant la transició, el seu costat més fosc, amb suborns, conspiracions, corrupteles, amenaces.

El llibre m'ha agradat, m'ha fet emprenyar, m'ha fastiguejat, tot en la mateixa quantitat.

M'ha agradat perquè està escrit d'una manera molt amena i surten personatges i llocs coneguts, i sempre és interessant conèixer detalls de coses que sabies però en les que no havies aprofundit. 

M'ha fet emprenyar perquè destapa aspectes que tothom coneixia però no hi havia parat mai tanta atenció. Com per exemple el cas de Banca Catalana, o la posada en marxa de TV3. La manipulació, en tots els sentits, a la que estem sotmesos i, a dia d'avui, encara no hem escarmentat.

I m'ha fastiguejat perquè el personatge era un ser molt despreciable que, amb 16 anys, va ser capaç d'amenaçar tot un personatge com Josep Pla, i durant tota la seva vida es va moure per despit i amb maquinacions i males maneres.

Us el recomano, sí, però carregueu-vos de paciència i llegiu-lo amb una esquena ben ampla i un fetge ben gros. No us feu mala sang.

ESPAÑOL:

Esta es la biografía no autorizada de un personaje oscuro. Un tirano, déspota, maltratador y asesino que fue uno de los periodistas más influyentes durante la transición en Catalunya.

A través de la trayectoria de Alfons Quintà (el hijo del chófer de Josep Pla), Jordi Amat, nos explica el funcionamiento del cuarto poder, la prensa, durante la transición, su lado más oscuro, con sobornos, conspiraciones, corrupción, amenazas.

El libro me ha gustado, me ha cabreado, y me ha asqueado a partes iguales.

Me ha gustado porque está escrito de una manera muy amena y salen personajes y lugares conocidos, y siempre es interesante conocer detalles de cosas que sabías pero en las que no habías ahondado.

Me ha cabreado porque destapa aspectos que todo el mundo conocía pero yo no había estado atenta a los detalles. Como por ejemplo el caso Banca Catalana, o la puesta en marcha de TV3. La manipulación, en todos los sentidos, a la que estamos sometidos y, a día de hoy, aún no hemos escarmentado.

Y me ha asqueado porque el personaje era un ser muy despreciable que, con 16 años, fue capaz de amenazar a todo un personaje como Josep Pla, y durante toda su vida se movió por el odio y con conspiraciones y malas artes.

Os lo recomiendo, sí, pero tendréis que cargaros de paciencia y leedlo de manera que no os afecte. No os hagáis mala sangre.



Sinopsi:

Ascens i caiguda del periodista i advocat Alfons Quintà: un relat magistral sobre les clavegueres del poder a Catalunya.

Arran de la figura fosca i perversa d’Alfons Quintà (Figueres 1943-Barcelona 2016) —periodista, advocat, oficial de la Marina Mercant i jutge, que el 19 de desembre de 2016 va assassinar la seva dona i després es va suïcidar amb una escopeta de caça—, Jordi Amat, un dels observadors més lúcids i transversals del moment , fa una reflexió sobre el poder en forma de
narració. Darrere d’una carrera periodística fulgurant (que transcorre per la direcció de TV3 o les tertúlies d’Intereconomía) s’oculta una trajectòria fosca plena de xantatges, persecucions sexuals, abusos d’autoritat i tripijocs diversos, que mostra com funcionen les clavegueres del poder a Catalunya: un relat magistral de periodisme testimonial.

3 comentaris:

  1. Uf, tot i que n'he sentit a parlar bé, i ha tingut força volada, em sembla que no tinc ganes de posar-me pedres al fetge... potser que continuï llegint coses de ficció, que almenys les puc relativitzar..

    ResponElimina