dijous, 23 de gener del 2020

El blat tendre de Sidonie-Gabrielle Colette


Autor/a: Sidonie-Gabrielle Colette (Saint-Sauveur-en-Puisaye, 1873)
Editorial: Viena Edicions
Any de la primera edició: 2019
Llengua original: Francès
Traducció: Ramon Folch i Camarasa
Gènere: Novel·la romàntica
Número de pàgines: 200

CATALÀ:
Si he de dir la veritat, he llegit el llibre gràcies a @booktique_clubdelectura. Tot i que la portada és preciosa i la col·lecció sencera (de Viena Edicions) és una petita joia, no crec que per iniciativa pròpia l’hagués llegit.

La meva relació amb ell ha estat una mica estranya. Per una banda m’ha encantat, les descripcions, el lèxic, el desenvolupament de la història... però per l’altra l’he trobat una mica massa lent. Durant la lectura passen moltes coses, els personatges maduren, canvien actituds però a un ritme molt pausat.

Potser sí que aquesta lentitud reflecteix l’època que descriu i en què va ser escrit, fa gairebé 100 anys. I he de reconèixer que l’autora devia ser una dona oberta de ment i avançada a la seva època i que aquesta novel·la devia ser transgressora, sobretot per l’actitud de la Vinca cap al final.

És una història de canvis, de descobertes, del pas cap a l’edat adulta i del primer amor.

Heu llegit Colette? S’ha fet una pel·lícula de la seva vida, l’heu vist?

ESPAÑOL:
Si tengo que decir la verdad, he leído el libro gracias a  @booktique_clubdelectura. Aunque la portada es preciosa y la colección entera (de Viena Edicions) es una pequeña joya, no creo que por iniciativa propia lo hubiera leído.

Mi relación con él ha sido un poco extraña. Por un lado me ha encantado, als descripciones, el léxico, el desarrollo de la historia… pero por el otro lo he encontrado demasiado lento. Durante la lectura pasan muchas cosas, los personajes maduran, cambian actitudes pero a un ritmo muy pausado.

Quizás sea cierto que esta lentitud refleja la época que describe y en que fue escrito, hace casi 100 años. Y tengo que reconocer que la autora debía ser una mujer abierta de mente y avanzada a su época, y que esta novela debía ser transgresora, sobre todo por la actitud de Vinca hacia el final.

Es una historia de cambios, de descubrimientos, de paso a la edad adulta y del primer amor.
¿Habéis leído a Colette? Se ha hecho una película de su vida, ¿la habéis visto?



Sinopsi:

Una inoblidable història d'amor adolescent. El relat que Colette s'estimava més de tota la seva producció literària.

En Philippe i la Vinca es coneixen des de la infantesa. Fins ara, han passat les vacances sempre junts, perquè les dues famílies estiuegen a la mateixa casa en un poblet de la Bretanya. I aquest no serà pas diferent: banys al mar, excursions, pícnics, llargues jornades de pesca... però ells ja no són dues criatures, els seus cossos i els seus sentiments estan canviant. Així descobriran l’atracció física i el plaer, però també les responsabilitats del món adult, que els està esperant tan bon punt s’acabin les vacances.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada