dimarts, 1 d’abril del 2025

A la recerca de la felicitat de Douglas Kennedy

Autor/a: Douglas Kennedy (Manhattan , 1955)

Editorial: Univers

Any de la primera edició: 2021

Llengua original: Anglès

Traducció: Núria Parés i Ral

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 621




CATALÀ:

📚 Aquest llibre m’ha agradat bastant. Una història d'amor apassionada i trista, però també plena de tendresa. Ens presenta a la Sara Smythe i en Jack Malone, dos personatges que s’estimen amb tot el cor, però que la vida sempre s’esforça a separar. Tot i que podria ser una història depriment, la manera en què Kennedy narra aquesta separació fa que el llibre sigui emotiu i bonic.

💔 Un dels grans encerts de l’autor és com ens presenta els personatges. Estan molt ben treballats i cada un d’ells m’han causat algun efecte, fins i tot els més secundaris. La trama no està plena d’acció, però t’enganxa completament, ja que hi passen moltes coses que, malgrat no ser explosives o de molt suspens, són importants per al decurs de la vida dels protagonistes.

✨ El llibre tracta temes com la infidelitat, el dol perinatal i l’homosexualitat en una època conservadora, i ho fa de manera molt didàctica que t’ajuda a conèixer una mica la societat americana d’aquell moment. 

💭 A més a més, no és només una reflexió sobre l’amor i les relacions, sinó també sobre com les decisions que anem prenent al llarg de la vida poden tenir conseqüències inesperades i irreversibles.

🌍 A banda de ser també una història d’amor, és una reflexió profunda sobre la vida i el destí. És un d’aquells llibres que deixa empremta i que costen d’oblidar.

🙌 Des d’aquí vull agrair al meu company de feina, el Xavier Petit, que m'hagi descobert aquest llibre tan commovedor. Gràcies per la recomanació!


ESPAÑOL:

📚 Este libro me ha gustado bastante. Una historia de amor apasionada y triste, pero también llena de ternura. Nos presenta a Sara Smythe y Jack Malone, dos personajes que se aman con todo el corazón, pero que la vida siempre se esfuerza en separar. Aunque podría ser una historia deprimente, la forma en que Kennedy narra esta separación hace que el libro sea emotivo y hermoso.

💔 Uno de los grandes aciertos del autor es cómo nos presenta a los personajes. Están muy bien trabajados y cada uno de ellos me ha causado algún efecto, incluso los más secundarios. La trama no está llena de acción, pero te engancha completamente, ya que pasan muchas cosas que, a pesar de no ser explosivas o de mucho suspense, son importantes para el transcurso de la vida de los protagonistas.

✨ El libro trata temas como la infidelidad, el duelo perinatal y la homosexualidad en una época conservadora, y lo hace de forma muy didáctica que te ayuda a conocer un poco la sociedad americana de ese momento.

💭 Además, no es sólo una reflexión sobre el amor y las relaciones, sino también sobre cómo las decisiones que vamos tomando a lo largo de nuestra vida pueden tener consecuencias inesperadas e irreversibles.

🌍 Aparte de ser también una historia de amor, es una reflexión profunda sobre la vida y el destino. Es uno de esos libros que dejan huella y que cuestan de olvidar.

🙌 Desde aquí quiero agradecer a mi compañero de trabajo, Xavier Petit, que me haya descubierto este libro tan conmovedor. ¡Gracias por la recomendación!

dimarts, 25 de març del 2025

Colònies sobrenaturals d'Adrià Aguacil

Autor/a: Adrià Aguacil (Sabadell, 2000)

Editorial: Animallibres

Any de la primera edició: 2025

Llengua original: Català

Gènere: Novel·la juvenil

Número de pàgines: 226




CATALÀ:

✨ Colònies Sobrenaturals d'Adrià Aguacil és una novel·la de misteri juvenil que barreja intriga i elements sobrenaturals, captivant des de la primera pàgina fins a la última.

Gràcies a l’enviament d’Animallibres, he pogut llegir aquesta intrigant novel·la que ens transporta a la casa de colònies La Carral, un lloc on res és el que sembla. Nens desapareguts, llegendes de bruixes medievals i secrets foscos emergeixen en nits plenes de misteris.

👦👧🏽👧 La història se centra en tres joves valents: el Pau, la Laila i la Gemma. Durant les colònies, descobreixen misteris que encenen la seva curiositat, però aviat s'adonen que l’aventura es pot tornar fosca i perillosa. La seva determinació i valentia són admirables: no es rendeixen fins a resoldre el misteri, transmetent valors com la perseverança, el treball en equip i la curiositat pel món que ens envolta. 🌟

💭 Recomano Colònies Sobrenaturals a tothom que hagi anat alguna vegada de cau o de colònies, ja que segur que se sentiran identificats amb l’ambient i l’emoció d’aquest tipus d’experiències. És una lectura àgil, emocionant i plena de misteri que no deixa indiferent!

🎁 Gràcies de nou a l'editorial Animallibres per aquesta lectura!

🔥 Si busqueu una història plena de fantasia, aventures i un bon misteri, aquest llibre és per vosaltres!


ESPAÑOL:

✨ Colònies Sobrenaturals de Adrià Aguacil es una novela de misterio juvenil que mezcla intriga y elementos sobrenaturales, cautivando desde la primera página hasta la última.

Gracias al envío de Animallibres, he podido leer esta intrigante novela que nos transporta a la casa de colonias La Carral, un lugar donde nada es lo que parece. Niños desaparecidos, leyendas de brujas medievales y secretos oscuros emergen en noches llenas de misterios.

👦👧🏽👧 La historia se centra en tres jóvenes valientes: Pau, Laila y Gemma.  Durante los campamentos descubren misterios que alientan su curiosidad, pero pronto se dan cuenta que la aventura puede volverse oscura y peligrosa. Su determinación y valentía son admirables: no se rinden hasta resolver el misterio, transmitiendo valores como la perseverancia, el trabajo en equipo y la curiosidad por el mundo que nos rodea 🌟

💭 Recomiendo Colònies Sobrenaturals a quién haya ido alguna vez de campamentos de verano o de colonias, ya que seguro que se sentirán identificados con el ambiente y la emoción de este tipo de experiencias. ¡Es una lectura ágil, emocionante y llena de misterio que no os dejará indiferente!

🎁 Gracias de nuevo a la editorial Animallibres por esta lectura!

🔥 Si buscáis una historia llena de fantasía, aventuras y mucho misterio, este libro es para vosotr@s!


dilluns, 24 de març del 2025

Canteu, esperits, canteu de Jesmyn Ward

Autor/a: Jesmyn Ward (DeLisle, Mississipi, 1977)

Editorial: Periscopi

Any de la primera edició: 2018

Llengua original: Anglès

Traducció: Josefina Caball

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 312



CATALÀ:

Jesmyn Ward ens porta a un viatge profund, una road movie literària que fusiona el realisme amb la fantasia, on vius i morts, antigues tradicions i moderna tecnologia es barregen en un relat ple de força. El Jojo, és un noi que es veu abocat a enfrontar-se al desemparament davant la irresponsabilitat de la seva mare, i això fa que sigui un noi més madur del que hauria de ser.

La mare del Jojo, atrapada en un amor molt fort pel seu marit decideix emprendre un viatge amb els seus fills i una amiga per anar a buscar-lo a la sortida de la presó. Aquest viatge suposa una primera aproximació a la vida familiar, en què els membres de la família s’han de relacionar d’una manera que mai abans havien fet. A la presó, en Jojo es creua amb el Richie, un noi que l'ajudarà a comprendre el llegat de l’esclavitud i la necessitat de curar les ferides del passat. 🖤

L’autora aconsegueix crear una història que ens fa sentir molt identificats amb els personatges, especialment amb en Jojo, qui, tot i la seva fragilitat, es converteix en un reflex de la lluita per la supervivència en un món cru i injust. Tots són uns supervivents, cadascú a la seva manera. Ward ens submergeix en una història que parla de família, amor, addiccions, però també de racisme, desigualtats i les cicatrius d’una societat marcada pel seu passat. 💭

Un llibre que, a través del realisme màgic i les emocions a flor de pell, ens recorda la importància de sanar el nostre passat per poder avançar. No us el perdeu! 


ESPAÑOL:

Jesmyn Ward nos lleva a un viaje profundo, una road movie literaria que fusiona el realismo con la fantasía, donde vivos y muertos, antiguas tradiciones y moderna tecnología se mezclan en un relato lleno de fuerza. Jojo, es un chico que se ve forzado a enfrentarse al desamparo ante la irresponsabilidad de su madre, y esto hace que sea un chico más maduro de lo que debería ser.

La madre de Jojo, atrapada en un amor muy fuerte por su marido decide emprender un viaje con sus hijos y una amiga para ir a buscarlo a la salida de la cárcel. Este viaje supone una primera aproximación a la vida familiar, en la que sus miembros deben relacionarse de una manera como nunca antes habían hecho. En la cárcel, Jojo se cruza con Richie, un chico que le ayudará a comprender el legado de la esclavitud y la necesidad de curar las heridas del pasado. 🖤

La autora logra crear una historia que nos hace sentir muy identificados con los personajes, especialmente con Jojo, quien, a pesar de su fragilidad, se convierte en un reflejo de la lucha por la supervivencia en un mundo crudo e injusto. Todos son unos supervivientes, cada cual a su manera. Ward nos sumerge en una historia que habla de familia, amor, adicciones, pero también de racismo, desigualdades y cicatrices de una sociedad marcada por su pasado. 💭

Un libro que, a través del realismo mágico y las emociones a flor de piel, nos recuerda la importancia de sanar nuestro pasado para poder avanzar. ¡No os lo perdáis!


Una veritat i unes quantes mentides de Jaume Albert Ollé

Autor/a: Jaume Albert Ollé Manuel

Editorial: Xandri

Any de la primera edició: 2024

Llengua original: Català

Gènere: Novel·la negra

Número de pàgines: 236





CATALÀ:

Jaume Albert Ollé torna a demostrar la seva capacitat amb el llibre Una veritat i unes quantes mentides, una novel·la que es mou entre el gènere negre, la novel·la històrica i l'espionatge. En aquesta ocasió, ens situa a la Barcelona de la postguerra, un context fosc i tens on la guerra secreta entre els diferents agents dels serveis d'intel·ligència es converteix en el centre d'una història amb molta intriga. 🕵️‍♂️🤐

La història ens presenta al Capità Alcaraz, un agent de la dictadura franquista, que és enviat a Barcelona per resoldre un crim i recuperar alguna cosa de gran importància per al règim. El que sembla una missió directa es converteix en una trama on les veritats s’entrellacen amb les mentides. 🔍📖

M'ha agradat el tractament dels personatges, els dolents que són molt dolents, els dolents que no són tan dolents, els bons que són dolents... Aquesta complexitat fa que durant la lectura et qüestionis contínuament qui està al costat de qui.

A banda d’una bona novel·la negra, aquesta també és una novel·la històrica, ja que ens submergeix en una època històrica molt concreta, la postguerra, un moment d'inestabilitat i tensió política. Les referències a la tortura a la comissaria de Via Laietana, les xarxes d'evasió de jueus a través del Pirineu o l'espionatge durant els primers anys de la dictadura franquista aporten una riquesa històrica que complementa perfectament la trama d'intriga. La manera en què l’autor mescla aquest fons històric amb la ficció és brillant, no només perquè fa que la història resulti més realista, sinó perquè també dona una bona perspectiva sobre la complexitat de l'època. ⏳

En resum, Una veritat i unes quantes mentides és una lectura altament recomanable per a qui gaudeix de les novel·les d'espionatge, però també per qui busca una obra que fusioni gènere negre amb la profunditat d'una època històrica fascinant. Jaume Albert Ollé sap crear una història plena de matisos i sorpreses, on les línies entre el bé i el mal no són tan clares com sembla. 

Si no l’heu llegit, ja sabeu que us toca: Una veritat i unes quantes mentides és una molt bona opció! 📚💥



ESPAÑOL:

Jaume Albert Ollé vuelve a demostrar su capacidad con el libro Una veritat i unes quantes mentides, una novela que se mueve entre el género negro, la novela histórica y el espionaje. En esta ocasión, nos sitúa en la Barcelona de la posguerra, un contexto oscuro y tenso en el que la guerra secreta entre los diferentes agentes de los servicios de inteligencia se convierte en el centro de una historia con mucha intriga. 🕵️‍♂️🤐

La historia nos presenta al Capitán Alcaraz, un agente de la dictadura franquista, que es enviado a Barcelona para resolver un crimen y recuperar algo de gran importancia para el régimen. Lo que parece una misión directa se convierte en una trama en la que las verdades se entrelazan con las mentiras. 🔍📖

Me ha gustado el tratamiento de los personajes, los malos que son muy malos, los malos que no son tan malos, los buenos que son malos... Esta complejidad hace que durante la lectura te cuestiones continuamente quien está al lado de quien.

Aparte de una buena novela negra, ésta también es una novela histórica, ya que nos sumerge en una época histórica muy concreta, la posguerra, un momento de inestabilidad y tensión política. Las referencias a la tortura en la comisaría de Via Laietana, las redes de evasión de judíos a través del Pirineo o el espionaje durante los primeros años de la dictadura franquista aportan una riqueza histórica que complementa perfectamente la trama de intriga. La forma en la que el autor mezcla este fondo histórico con la ficción es brillante, no sólo porque hace que la historia resulte más realista, sino porque también da una buena perspectiva sobre la complejidad de la época. ⏳

En resumen, Una veritat i unes quantes mentides es una lectura altamente recomendable para quien disfruta de las novelas de espionaje, pero también para quien busca una obra que fusione género negro con la profundidad de una época histórica fascinante. Jaume Albert Ollé sabe crear una historia llena de matices y sorpresas, donde las líneas entre el bien y el mal no están tan claras como parece.

Si no lo habéis leído, ya sabéis que os le toca: Una veritat i unes quantes mentides es una muy buena opción! 📚💥


dijous, 20 de març del 2025

L'Infern de Carmen Mola

Autor/a: Carmen Mola

Editorial: Columna

Any de la primera edició: 2023

Llengua original: Espanyol

Traducció: Núria Parés Sellarès i Núria Garcia Caldés

Gènere: Thriller

Número de pàgines: 496




CATALÀ:

Les novel·les de Carmen Mola, no deixen indiferent. Aquest cop, la sang i el fetge no és el que destaca, però la brutalitat de la història sacseja igualment. Mola ens porta a un Madrid ple de conflictes i a una Cuba que no és el paradís que sembla ser, sinó un infern amagat sota la superfície de les plantacions de sucre i l'esclavitud.

🩸 La Leonor i en Mauro, embolicats en un homicidi, separen els seus camins a Madrid i es retroben al cap del temps a l'Havana, on la vida és tan dura, o més, de la que havien deixat enrere. A través dels seus ulls la narració ens porta a un viatge on la confiança es trenca i l'amor es veu desbordat per la violència del món que els envolta. La novel·la explora temes com l'amor, la traïció, la violència i l'esclavitud, tot des d’una mirada impactant i ferotge. Els personatges, atrapats en una trama de secrets i rituals antics, descobriran que l’infern pot estar ben a prop, fins i tot quan sembla que tot està tranquil.

🔪 Tot i que no hi ha tanta sang com en altres llibres de Mola, els fets són igualment impactants i ens recorden la cruesa d'una part de la història que mai no ha de ser oblidada. Un thriller dens i pertorbador, amb un toc especial dels autors que es manté fidel al seu estil, però no m'ha semblat tan escabrós.

✨ L'infern és una història per qui busqui llegir sobre una època fosca i violenta, on l'amor i la supervivència es troben en un joc de llums i ombres. Carmen Mola torna a sorprendre’ns, mostrant-nos una realitat que molts voldrien oblidar.


ESPAÑOL:

Las novelas de Carmen Mola, no dejan indiferente. Esta vez, la sangre no es lo que destaca, pero la brutalidad de la historia sacude igualmente. Mola nos lleva a un Madrid lleno de conflictos y a una Cuba que no es el paraíso que parece ser, sino un infierno escondido bajo la superficie de las plantaciones de azúcar y la esclavitud.

🩸 Leonor y Mauro, envueltos en un homicidio, separan sus caminos en Madrid y se reencuentran al cabo del tiempo en La Habana, donde la vida es tan dura, o más, como la que habían dejado atrás. A través de sus ojos la narración nos lleva a un viaje donde la confianza se rompe y el amor se ve desbordado por la violencia del mundo que les rodea. La novela explora temas como el amor, la traición, la violencia y la esclavitud, todo desde una mirada impactante y feroz. Los personajes, atrapados en una trama de secretos y rituales antiguos, descubrirán que el infierno puede estar muy cerca, incluso cuando todo está tranquilo.

🔪 Aunque no hay tanta sangre como en otros libros de Mola, los hechos son igualmente impactantes y nos recuerdan la crudeza de una parte de la historia que nunca debe ser olvidada. Un thriller denso y perturbador, con un toque especial de los autores que permanece fiel a su estilo, aunque no me ha parecido tan escabroso.

✨ El infierno es una historia para quien busque leer sobre una época oscura y violenta, donde el amor y la supervivencia se encuentran en un juego de luces y sombras. Carmen Mola vuelve a sorprendernos, mostrándonos una realidad que muchos quisieran olvidar.

divendres, 14 de març del 2025

L’elefant que va aprendre a desenfadar-se de Joan Aldavert

Autor/a: Joan Aldavert

Il·lustracions: Montse Pallerols

Editorial: Alda Talent

Any de la primera edició: 2024

Llengua original: Català

Gènere: Conte infantil

Número de pàgines: 48




CATALÀ:

Aquest conte ens endinsa a la selva per parlar-nos d’una emoció que sovint costa gestionar: la ira. A casa nostra ens hi hem trobat i vam aconseguir gestionar-la també gràcies a un altre conte.  En aquest, l’elefant protagonista descobreix que estar enfadat no li porta res de bo i que perdonar i fer les paus sempre és millor. És una història senzilla però efectiva per ajudar els infants a comprendre les emocions i les conseqüències dels seus actes.

Les il·lustracions, tot i ser senzilles, tenen molts colors i estan plenes de vida, cosa que fa que el conte sigui molt atractiu pels més petits. Una bona opció per treballar les emocions des de ben petits!

📖 El recomanaria per a:

👦👧 Nens i nenes que estan aprenent a gestionar la ira i el perdó.

🌿 Amants de les històries amb animals de la selva.

🎨 Famílies que busquen contes visuals i plens de colors.


ESPAÑOL:

Este cuento nos adentra en la selva para hablarnos de una emoción que a menudo cuesta gestionar: la ira. A nosotros nos pasó y al final conseguimos gestionarla también gracias a un cuento. En este, el elefante protagonista descubre que estar enfadado no le trae nada bueno y que perdonar y hacer las paces siempre es mejor. Es una historia sencilla pero efectiva para ayudar a los niños a comprender las emociones y las consecuencias de sus actos.

Las ilustraciones, aunque sencillas, tienen muchos colores y están llenas de vida, lo que hace que el cuento sea muy atractivo para los más pequeños. ¡Una buena opción para trabajar las emociones desde pequeños!

📖 Lo recomendaría para:

👦👧 Niños y niñas que están aprendiendo a manejar la ira y el perdón.

🌿 Amantes de las historias con animales de la selva.

🎨 Familias que buscan cuentos visuales y llenos de colores.

dilluns, 10 de març del 2025

Drames i likes a l'institut de Gemma Pasqual i Escrivà

Autor/a: Gemma Pasqual i Escrivà (Almoines, 1967)

Editorial: Bromera

Any de la primera edició: 2025

Llengua original: Català

Gènere: Novel·la juvenil

Número de pàgines: 232




CATALÀ:

📖 Imagina que un compte d’Instagram comença a destapar els secrets més amagats de l’alumnat del teu institut. Això és el que passa a la vida de l’Aloma, que, juntament amb els seus amics, decideix descobrir qui s’amaga darrere del compte d’Instagram @RostresOcults. Però com més investiguen, més s’adonen que ningú està lliure de tenir secrets… ni tan sols ells.

Aquest llibre és un retrat fresc i actual de l’adolescència, amb tot el que això implica: amistats, xarxes socials, embolics i aquella barreja d’inseguretat i valentia que caracteritza aquesta etapa. Es llegeix molt ràpid, amb capítols curts i un ritme que no deixa temps per avorrir-se. A més, l’humor hi és molt present, fent que sigui una lectura amena i divertida.

Si busques una història juvenil que enganxi des del principi i que et faci reviure els dies de l’institut, aquest llibre és una aposta segura. I si et quedes amb ganes de més, la col·lecció Secrets continua!

📢 A més, és una de les novetats de l’editorial Bromera per aquest Sant Jordi!🌹📚 Així que si vols una lectura fresca i entretinguda per regalar (o per autoregalar-te), apunta’l a la llista.

🎧 Ah, i té banda sonora a Spotify! Una experiència completa. 😉


ESPAÑOL:

📖 Imagina que una cuenta de Instagram comienza a destapar los secretos más escondidos del alumnado de tu instituto. Esto es lo que ocurre en la vida de Aloma, que, junto con sus amigos, decide descubrir quién se esconde detrás de la cuenta de Instagram @RostresOcults. Pero cuanto más investigan, más se dan cuenta de que nadie está libre de tener secretos… ni siquiera ellos.

Este libro es un retrato fresco y actual de la adolescencia, con todo lo que esto implica: amistades, redes sociales, enredos y esa mezcla de inseguridad y valentía que caracteriza a esta etapa. Se lee en un suspiro, con capítulos cortos y un ritmo que no deja tiempo para aburrirse. Además, el humor está muy presente, haciendo que sea una lectura amena y divertida.

Si buscas una historia juvenil que enganche desde el principio y que te haga revivir los días del instituto, este libro es una apuesta segura. Y si te quedas con ganas de más, ¡la colección Secrets continúa!

📢 Además, es una de las novedades de la editorial Bromera para este Sant Jordi!🌹📚 Así que si quieres una lectura fresca y entretenida para regalar (o para autorregularte), apúntalo a la lista.

🎧 Ah, y tiene banda sonora en Spotify! Una experiencia completa. 😉







dijous, 6 de març del 2025

El factor Rachel de Caroline O’Donoghue

Autor/a: Caroline O’Donoghue (Cork, Ireland)

Editorial: Amsterdam

Any de la primera edició: 2024

Llengua original: Anglès

Traducció: Joaquim Toset Masdeu

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 320


CATALÀ:

El factor Rachel és una novel·la que captura l'energia de la joventut i el caos que suposa créixer en un moment de transició, just a les portes de l’edat adulta. Ambientada a la Irlanda dels anys 90, la història ens presenta a la Rachel, una jove que acaba la universitat, treballa en una llibreria i viu amb el seu millor amic, en James, en una casa que literalment cau a trossos. Amb l'esclat de la crisi financera i els obstacles de la vida adulta, els protagonistes viuran moments de drames, alegries i primeres vegades que canviaran per sempre les seves vides.

La prosa de Caroline O'Donoghue és fresca i directa, cosa que fa que la lectura sigui amena i fàcil. El llibre tracta temes interessants com l’amistat, les aspiracions personals, i les complexitats del primer amor i de les relacions amb els altres. La relació entre la Rachel i en James és el punt fort de la història, i l'ambient de caos i confusió dels primers anys de l’edat adulta es reflecteix de manera força vívida.

💭 Tot i que la trama té moments interessants, el llibre em va semblar una mica superficial. Encara que la narració es mou amb agilitat i amb una mirada còmica i despreocupada, vaig trobar que no aprofundeix prou en els temes tractats. La relació entre els personatges serveix per desenvolupar la història, però personalment em va faltar una mica més de profunditat en el desenvolupament dels seus conflictes interns.

📖 És una lectura fàcil i entretinguda, ideal per a qui busqui una història lleugera sobre la joventut, però heu de ser conscients que us pot deixar una sensació de buit si busqueu més profunditat.


ESPAÑOL:

El factor Rachel es una novela que captura la energía de la juventud y el caos que supone crecer en un momento de transición, justo en las puertas de la edad adulta. Ambientada en la Irlanda de los años 90, la historia nos presenta a Rachel, una joven que termina la universidad, trabaja en una librería y vive con su mejor amigo, James, en una casa que literalmente se cae a trozos. Con el trasfondo de la crisis financiera y los obstáculos de la vida adulta, los protagonistas vivirán momentos de dramas, alegrías y primeras veces que cambiarán para siempre sus vidas.

La prosa de Caroline O'Donoghue es fresca y directa, lo que hace que la lectura sea amena y fácil. El libro trata temas interesantes como la amistad, las aspiraciones personales y las complejidades del primer amor y de las relaciones con los demás. La relación entre Rachel y James es el punto fuerte de la historia, y el ambiente de caos y confusión de los primeros años de la edad adulta se refleja de forma bastante vívida.

💭 La trama tiene momentos interesantes, pero el libro me pareció algo superficial. Aunque la narración se mueve con agilidad y con una mirada cómica y despreocupada, me pareció que no profundiza lo suficiente en los temas tratados. La relación entre los personajes sirve para desarrollar la historia, pero personalmente me faltó algo más de profundidad en el desarrollo de sus conflictos internos.

📖 Es una lectura fácil y entretenida, ideal para quien busque una historia ligera sobre la juventud, pero tenéis que ser conscientes de que os puede dejar una sensación de vacío si buscáis más profundidad.




Sinopsi:

Una novel·la mordaç i brillant que captura l’energia dels vint anys i el caos de les primeres vegades.

«Si mai has estimat la persona equivocada, o la persona correcta en el moment equivocat... En resum, si mai has estat jove, t’encantarà El factor Rachel tant com a mi.» - Gabrielle Zevin, autora de Demà, i demà i demà.

La Rachel és al darrer curs de la Universitat, treballa en una llibreria i viu amb el seu millor amic, en James, en una casa que cau a trossos. Ells encara no ho saben, però aquest any els canviarà la vida per sempre: junts, superaran obstacles i celebraran tot el que puguin, compartint drames i alegries, mentre entren a l’edat adulta coincidint amb l’esclat de la crisi financera.

Quan la Rachel s’enamora del seu professor, el Dr. Fred Byrne, en James decideix ajudar-la a seduir-lo; però en Fred té uns altres plans. Això desferma un seguit de secrets i embolics que acabaran unint els destins d’en James, la Rachel, en Fred i la seva esposa, una dona burgesa, glamurosa i ben connectada. Amb una mirada intel·ligent i còmica, O’Donoghue fa brillar els protagonistes endinsant-se en les aspiracions, les bogeries i la intensitat dels primers amors i del desconcert al pas de l’edat adulta.

dimecres, 19 de febrer del 2025

Los ingratos de Pedro Simón

Autor/a: Pedro Simón Esteban (Madrid, 1971)

Editorial: Espasa

Any de la primera edició: 2021

Llengua original: Espanyol

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 288


CATALÀ:

Amb aquesta història, Pedro Simón ens transporta a la infància del David en un petit poble d’interior, evocant aquells records que molts tenim presents amb una mica de nostàlgia: genolls pelats, viatges en cotxe sense cinturó i amb l’habitacle ple de fum del tabac i jocs interminables al carrer amb els amics. 🚗🌾

Però més enllà d’aquesta mirada costumista, Los ingratos ens parla de vincles. De com una persona aliena a la família pot acabar ocupant un lloc essencial quan l’afecte dins de casa és escàs. L’Emèrita arriba a la vida del David per cuidar-lo, però va més enllà de ser una cuidadora i es converteix gairebé en una segona mare, i ell, a canvi, li dona l’estima que li ha faltat. 💛

És una novel·la sobre donar i rebre, amb el rerefons d’una Espanya en plena transició. Un homenatge a aquells que ens van acompanyar sense demanar res a canvi.

També ens parla de l’evolució i de les diferents etapes de la vida, i de tot allò que anem deixant enrere. 📆💭

Sembla un llibre escrit sense grans pretensions, molt normal, i en canvi ha estat llegit per molta gent. No sé dir-vos si m’ha agradat o no, però sí que puc dir que m’ha fet passar bones estones. 🤷‍♀️📚

Teniu records nostàlgics de la vostra infància? 👶


ESPAÑOL:

Con esta historia, Pedro Simón nos transporta a la infancia de David en un pequeño pueblo de interior, evocando aquellos recuerdos que la mayoría tenemos presentes con algo de nostalgia: rodillas peladas, viajes en coche sin cinturón y con el habitáculo lleno de humo del tabaco y juegos interminables en la calle con los amigos. 🚗🌾

Pero más allá de esta mirada costumbrista, Los ingratos nos habla de vínculos. De cómo una persona ajena a la familia puede acabar ocupando un lugar esencial cuando el cariño dentro de casa es escaso. Emérita llega a la vida de David para cuidarle, pero va más allá de ser una cuidadora y se convierte casi en una segunda madre, y él, a cambio, le da el cariño que a ella le ha faltado. 💛

Es una novela sobre dar y recibir, con el trasfondo de una España en plena transición. Un homenaje a quienes nos acompañaron sin pedir nada a cambio.

También nos habla de la evolución y de las diferentes etapas de la vida, y de todo lo que vayamos dejando atrás. 📆💭

Parece un libro escrito sin grandes pretensiones, muy normal, y en cambio ha sido leído por mucha gente. No sé deciros si me ha gustado o no, pero sí puedo decir que me ha hecho pasar buenos ratos. 🤷‍♀️📚

¿Tenéis recuerdos nostálgicos de vuestra infancia? 👶




Sinopsis:

Una emocionante crónica familiar y sentimental. El retrato de un país que miraba al futuro y se olvidó de dar las gracias a la generación que lo hizo posible.

«Nos rezaban que cuatro esquinitas tenía mi cama y que cuatro angelitos nos la guardaban, pero mi cama por lo menos tenía cinco. Y uno de ellos era una señora de campo que pinchaba cuando te daba un beso».

1975. A un pueblo de esa España que empieza a vaciarse llega la nueva maestra con sus hijos. El más pequeño es David. La vida del niño consiste en ir a la era, desollarse las rodillas, asomarse a un pozo sin brocal y viajar cerrando los ojos en el ultramarinos. Hasta que llega una cuidadora a casa y sus vidas cambiarán para siempre. De Emérita, David aprenderá todo lo que hay que saber sobre las cicatrices del cuerpo y las heridas del alma. Gracias al chico, ella recuperará algo que creyó haber perdido hace mucho.

Los ingratos es una emocionante novela sobre una generación que vivió en aquella España donde se viajaba sin cinturones de seguridad en un Simca y la comida no se tiraba porque no hacía tanto que se había pasado hambre. Un homenaje, entre la ternura y la culpa, a quienes nos acompañaron hasta aquí sin pedir nada a cambio.

dilluns, 17 de febrer del 2025

Tan poca vida d'Hanya Yanagihara

Autor/a: Hanya Yanagihara (Los Angeles, 1974)

Editorial: Amsterdam

Any de la primera edició: 2025

Llengua original: Anglès

Traducció: Alexandre Gombau Arnau

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 832


CATALÀ:

Aquest llibre ha estat un fenomen mundial, però a mi no m’ha semblat tan bo com m’havien dit. 🤷🏻‍♀️ És una història que es recrea en el dolor, i a més, se’m ha fet massa monòtona i pesada. Amb la meitat de pàgines es podria haver explicat el mateix d’una manera més amena.

És un llibre que fa patir, massa. Tant, que al final m’ha semblat poc creïble. I de fet, millor així, perquè seria esgarrifós imaginar que algú ha passat per tot això en tantes etapes de la seva vida.

Tot i que els personatges haurien d’evolucionar, no he deixat de veure’ls com els joves universitaris del principi. Aquesta falta de canvi m’ha fet desconnectar. A banda d’això, també m’ha costat seguir endavant perquè, tot i que passen els anys, la novel·la no avança; sempre va donant voltes sobre el mateix.

Durant la lectura hi va haver personatges que em van semblar entranyables, com els pares del Jude (Harold i Julia) o el seu metge i amic (Andy), però aquest sentiment va ser molt breu. A hores d’ara, no sento res per ells, cosa que em confirma que no m’han deixat una empremta realment profunda. Crec que això passa perquè, com ja he dit, és una història que abasta tota una vida, però la sensació que deixa és que no avança realment. Això fa que no arribis a fer lligam amb els personatges, ja que el seu paper en la història sempre és el mateix.

El que més m’ha agradat és la història d’amistat entre els quatre protagonistes, que perdura durant més de 30 anys. Una amistat que supera entrebancs i que sap escoltar els silencis. 💙 Enmig del dolor, també hi ha amor.

Què us ha semblat? Sou de les que heu plorat llegint la vida de Jude? 📚👇


ESPAÑOL:

Este libro ha sido un fenómeno mundial, pero a mí no me ha parecido tan Bueno como me habían dicho. 🤷🏻‍♀️ Es una historia que se recrea en el dolor, y además, se me ha hecho demasiado monótona y pesada. Con la mitad de páginas se podría haber explicado lo mismo de forma más amena.

Es un libro que hace sufrir, demasiado. Tanto que al final me ha parecido poco creíble. Y de hecho, mejor así, porque sería escalofriante imaginar que alguien ha pasado por todo esto en diferentes etapas de su vida.

Aunque los personajes deberían evolucionar, no he dejado de verlos como los jóvenes universitarios del principio. Esa falta de cambio me ha hecho desconectar. Aparte de eso, también me ha costado seguir adelante porque, aunque pasan los años, la novela no avanza; siempre va dando vueltas sobre lo mismo.

Durante la lectura hubo personajes que me parecieron entrañables, como los padres de Jude (Harold y Julia) o su médico y amigo (Andy), pero ese sentimiento fue muy breve. A estas alturas, no siento nada por ellos, lo que me confirma que no me han dejado una huella realmente profunda. Creo que esto ocurre porque, como ya he dicho, es una historia que abarca toda una vida, pero la sensación que deja es que no avanza realmente. Esto hace que no llegues a empatizar con los personajes, ya que su papel en la historia siempre es el mismo.

Lo que más me ha gustado es la historia de amistad entre sus cuatro protagonistas, que perdura durante más de 30 años. Una amistad que supera obstáculos y que sabe escuchar los silencios. 💙 En medio del dolor, también hay amor.

¿Qué os ha parecido? ¿Sois de las que habéis llorado leyendo la vida de Jude? 📚👇



Sinopsi:

El fenomen literari mundial que ha deixat a milions de lectors amb el cor fet miques.

‘Yanagihara et porta tan profundament a les vides i ments d’aquests personatges que et serà impossible deixar-los enrere.’ —The Times

Quatre graduats d’una universitat de Massachusetts es traslladen a Nova York per construir el seu futur, amb pocs diners i molts dubtes, però sostinguts per la seva amistat i les seves ambicions. Hi ha en Willem, un aspirant a actor amable i atractiu; en JB, un pintor nascut a Brooklyn, ràpid de paraula i a vegades cruel; en Malcolm, un arquitecte frustrat que comença a treballar en una empresa prominent; i en Jude, un advocat introvertit, brillant i enigmàtic, què és el centre de gravetat del grup.

Hanya Yanagihara recorre vàries dècades d’amistat en la vida d’aquests quatre homes, que comparteixen una idea molt peculiar de la intimitat, una manera d’estar junts feta de poques paraules i molts gestos. Amb els anys, les seves relacions es tornen més profundes i fosques, tintades per l’addicció, l’èxit i l’orgull. Finalment s’adonaran que el seu major repte és en Jude, un home terriblement talentós, però cada cop més trencat, amb la ment i el cos marcats per una infància indescriptible, i perseguit per un trauma que definirà la seva vida per sempre.

divendres, 14 de febrer del 2025

El llibre de les germanes d'Amélie Nothomb

Autor/a: Fabienne Claire Nothomb (Kobé, Japó, 1967)

Editorial: Anagrama

Any de la primera edició: 2025

Llengua original: Francès

Traducció: Ferran Ràfols Gesa

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 176


CATALÀ:

Des que vaig descobrir aquesta autora, he quedat atrapada pel seu estil irreverent i ple de sàtira. M’encanta! 🤩

Aquest cop, llegint El llibre de les germanes, he tingut la sensació d’estar davant d’una versió de Matilda amb el segell inconfusible de Nothomb. 📚✨ Però aquest llibre va més enllà: és una exploració de la indiferència d’uns pares absents i, alhora, una oda a l’amor fraternal com a salvació, amb els seus pros i contres.

Tristane neix en una família on els pares viuen tancats en la seva bombolla, sense espai per a ella. La seva vida és buida d’afecte fins que arriba la seva germana petita, Laetitia. A partir d’aquí, l’autora construeix una simfonia íntima i dolorosa entre les germanes. ✨

Tot i ser una història complexa, la lectura és àgil i captivadora. Jo m’ho he passat molt bé llegint-lo perquè Matilda és una pel·lícula que he vist 500.000 vegades amb el Guim i l’Ona 🎥😆, i aquest llibre me l’ha recordat molt.

Definitivament, un bon retorn de l’autora! 💙 El recomano a tothom!

📢 Heu llegit algun llibre d’Amélie Nothomb? Què us agrada d’aquesta autora?


ESPAÑOL:

Desde que descubrí a esta autora, he quedado atrapada por su estilo irreverente y lleno de sátira. ¡Me encanta! 🤩

Esta vez, leyendo El libro de las hermanas, he tenido la sensación de estar frente a una versión de Matilda con el sello inconfundible de Nothomb. 📚✨ Pero este libro va más allá: es una exploración de la indiferencia de unos padres ausentes y, al mismo tiempo, una oda al amor fraternal como salvación, con sus pros y sus contras.

Tristane nace en una familia en la que los padres viven encerrados en su burbuja, sin espacio para ella. Su vida está vacía de cariño hasta que llega su hermana pequeña, Laetitia. A partir de ahí, la autora construye una sinfonía íntima y dolorosa entre las hermanas. ✨

Aunque es una historia compleja, la lectura es ágil y cautivadora. Yo me lo he pasado muy bien leyéndolo porque Matilda es una película que he visto 500.000 veces con Guim y Ona 🎥😆, y este libro me la ha recordado mucho.

¡Definitivamente un buen retorno de la autora! 💙 ¡Lo recomiendo a todo el mundo!

📢 ¿Habéis leído algún libro de Amélie Nothomb? ¿Qué es lo que os gusta de esta autora?




Sinopsi:

Una exploració de la devastadora indiferència parental i una oda al poder de l’amor fraternal.

A El llibre de les germanes, Amélie Nothomb ens submergeix en un relat sobre els abismes de l’afecte, el poder devastador de les paraules i la complexitat de les relacions familiars. Tristane, fi lla d’uns pares atrapats en una bombolla de passió mútua on ella no té cabuda, duu una vida buida d’amor. La seva existència només s’il·lumina quan la seva germana petita, Laetitia, arriba al món. A través de la seva relació, l’autora construeix una simfonia íntima i dolorosa que transforma el dia a dia en un escenari on amistat i rivalitat conviuen amb una vehemència sorprenent.

Un relat profundament humà i, a la seva manera, molt cruel, que és alhora una crònica dels gestos invisibles, les mirades no correspostes i les emocions sense nom. Nothomb ens regala una meditació sobre la vida, l’amor, i la impossibilitat d’uns llaços que no s’entenen però que, al cap i a la fi , defi neixen el nostre destí.

dimecres, 5 de febrer del 2025

L'herència d'Helene Flood

Autor/a: Helene Flood Aakvaag (Oslo, 1982)

Editorial: Columna Edicions

Any de la primera edició: 2025

Llengua original: Noruec

Traducció: Laura Segarra Vidal

Gènere: Novel·la negra

Número de pàgines: 384


CATALÀ:

Vaig llegir La psicòloga d'Helene Flood, i no em va desagradar i ara he decidit donar una oportunitat a L'Herència, i també m'ha semblat una bona lectura o, com a mínim, entretinguda. 🤔

No és una gran novel·la, però sí que m’ha fet passar unes bones estones. La història ens parla de l’Evy, que es queda vídua amb tres fills ja grans i independents. Però quan comencen a passar coses estranyes al seu voltant i rep la visita de la policia, no sap si realment hi ha alguna cosa fora de lloc o si és ella qui està perdent la memòria i enganyant-se a si mateixa...😲

Aquesta novel·la juga amb la por que genera el dubte envers aquells que tenim a prop. L’Evy és un personatge complex, ple de capes que es van desvetllant a poc a poc. Com a lectora, he sentit la seva confusió, el seu dolor i la necessitat de trobar respostes.

Tot i que no es tracta d'una gran novel·la, el ritme àgil i la tensió constant fan que sigui una lectura distreta i agradable. Ideal per endinsar-se en un misteri psicològic sense grans complicacions.

🔎 Quins sentiments et desperten els protagonistes que dubten de la seva pròpia percepció de la realitat? Quins llibres d’aquest estil recomanaries?


ESPAÑOL:

Leí La psicóloga de Helene Flood, y no me disgustó y ahora he decidido dar una oportunidad a La Herencia, y también me ha parecido una buena lectura o, como mínimo, entretenida. 🤔

No es una gran novela, pero sí que me ha hecho pasar un buen rato. La historia nos habla de Evy, que se queda viuda con tres hijos ya mayores e independientes. Pero cuando comienzan a pasar cosas extrañas a su alrededor y recibe la visita de la policía, no sabe si realmente hay algo fuera de sitio o si es ella quien está perdiendo la memoria y engañándose a sí misma...😲

Esta novela juega con el miedo que genera la duda hacia aquellos que tenemos cerca. Evy es un personaje complejo, lleno de capas que se van desvelando poco a poco. Como lectora, he sentido su confusión, su dolor y la necesidad de encontrar respuestas.

Aunque no se trata de una gran novela, el ritmo ágil y la tensión constante hacen que sea una lectura distraída y agradable. Ideal para adentrarse en un misterio psicológico sin grandes complicaciones.

🔎 ¿Qué sentimientos te despiertan los protagonistas que dudan de su propia percepción de la realidad? ¿Qué libros de este estilo recomendarías?




Sinopsi:

Torna l’autora de La psicòloga amb un misteri que juga amb la teva ment fins a l’última pàgina.

Abans que l’Erling tingués un atac de cor i caigués fulminat al carrer, ja havia patit un seguit de petits accidents bastant sospitosos. Ara, sola a casa seva, una casa immensa, l’Evy, la seva dona durant gairebé quaranta-cinc anys, reflexiona: hi ha alguna cosa que no encaixa en la mort del seu marit. A més, tot al seu voltant comença a canviar de manera molt subtil... Hi ha objectes que desapareixen, els seus fills arriben sense avisar i clarament li amaguen coses, la porta del soterrani, que sempre està tancada, apareix entreoberta... Quan després de molts anys de no veure’s arriba un vell amic de joventut amb alguna cosa per explicar-li, l’Evy comença a tenir por: podria ser que algú hagués volgut fer mal a l’Erling? I si ara aquesta persona vol acabar amb ella?

Helene Flood torna a sorprendre en aquesta novel·la que va molt més enllà d’un misteri per resoldre. Es tracta d’un drama familiar impactant, de gran profunditat psicològica, que mantindrà el lector atent fins a l’última pàgina.

dimarts, 28 de gener del 2025

Les que no dormen. NASH de Dolores Redondo

Autor/a: Dolores Redondo Meira (Donosti, 1969)

Editorial: Columna Edicions

Any de la primera edició: 2024

Llengua original: Espanyol

Traducció: Núria Parés Sellarès

Gènere: Novel·la negra

Número de pàgines: 600


CATALÀ:

Dolores Redondo torna amb el seu estil inconfusible, ple de descripcions riques de les tradicions, les llegendes i els paisatges. En aquesta ocasió, ens presenta Nash Elizondo, una psicòloga forense que investiga una llegenda sobre bruixeria a l’avenc de Legarrea. La troballa d’un cadàver a l’avenc, tres anys després de la desaparició de la jove Andrea, desencadena una investigació plena de misteri i secrets amagats.

Els personatges són, com sempre, un punt fort de Redondo. Les seves protagonistes femenines són potents i inoblidables, i en aquesta novel·la destaquen Nash i les dones Mitxalena. A més, les seguidores de l’autora gaudim d’un “cameo” especial d’un personatge conegut d’altres llibres.

Amb un subtil toc sobrenatural que ajuda a crear una atmosfera única, Redondo aconsegueix transportar-nos a una Navarra que, malgrat ser màgica i captivadora, també pot ser hostil. La història, ambientada en plena pandèmia, reflexa la resiliència d’unes dones que no es dobleguen davant les adversitats.

Aquest és el segon llibre d’una tetralogia que va començar amb Esperant el diluvi. Com us podeu imaginar, ja estic impacient per llegir els dos següents! 😊

Heu llegit a l’autora? Què us sembla? 🤔


ESPAÑOL:

Dolores Redondo regresa con su estilo inconfundible, lleno de descripciones ricas de las tradiciones, leyendas y paisajes. En esta ocasión, nos presenta a Nash Elizondo, una psicóloga forense que investiga una leyenda sobre brujería en la sima de Legarrea. El hallazgo de un cadáver en la sima, tres años después de la desaparición de la joven Andrea, desencadena una investigación llena de misterio y secretos escondidos.

Los personajes son, como siempre, un punto fuerte de Redondo. Sus protagonistas femeninas son potentes e inolvidables, y en esta novela destacan Nash y las mujeres Mitxalena. Además, las seguidoras de la autora disfrutamos de un “cameo” especial de un personaje conocido de otros libros.

Con un sutil toque sobrenatural que ayuda a crear una atmósfera única, Redondo consigue transportarnos a una Navarra que, pese a ser mágica y cautivadora, puede ser también hostil. La historia, ambientada en plena pandemia, refleja la resiliencia de unas mujeres que no se doblan ante las adversidades.

Éste es el segundo libro de una tetralogía que empezó con Esperant el diluvi. Como os podéis imaginar, ¡ya estoy impaciente por leer los dos siguientes! 😊

¿Habéis leído a la autora? ¿Qué os parece? 🤔




Sinopsi:

A les Valls Tranquil·les no els agrada desenterrar secrets ni revelar veritats. Prepara't per a la nit més llarga.

La psicòloga forense Nash Elizondo documenta l’origen d’una llegenda sobre bruixeria a l’avenc de Legarrea, en una de les Valls Tranquil·les de Navarra, però quan baixa a l’avenc el que hi troba és el cadàver d’una noia desapareguda tres anys enrere, l’Andrea Dancur; un cas que va commocionar el país sencer i pel qual una dona compleix presó. Som al marc del 2020 i la troballa i les noves pistes obliguen a reobrir una investigació que aquest cop es desenvoluparà en dos plans diferents: d’una banda, a través del mètode científic, i de l’altra, mitjançant l’aprofundiment en la psicologia dels implicats i en el coneixement dels misteris ancestrals.

La Nash Elizondo, que s’endinsa en un territori mític i per moments hostil, comptarà amb ajudes inesperades i es posarà al capdavant d’una estirp de dones que no es dobleguen ni tan sols quan són les víctimes.

Els esdeveniments se succeeixen de manera vertiginosa en un relat que llegim amb l’ai al cor, sense treva, de la mà mestra de Dolores Redondo. La novel·la presenta uns personatges secundaris inoblidables i ens aboca a l’abisme de la crueltat, en una atmosfera de presagis i intuïcions, part essencial del seu absorbent món literari.

dilluns, 27 de gener del 2025

Suisen, el gat d'en Gorô d'Aki Shimazak

Autor/a: Aki Shimazaki (Gifu, Japó, 1954)

Editorial: NordicaLlibres

Any de la primera edició: 2023

Llengua original: Francès

Traducció: Oriol Vaqué Sánchez

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 168


CATALÀ:

Com els anteriors llibres que he llegit de l'autora, Suisen, el gat d'en Gorô m'ha agradat molt. Aquesta obra és la tercera part de la pentalogia L'ombra del card. Sempre repeteixo el mateix, però m'agrada la literatura oriental perquè em transmet serenor i té la capacitat d'explicar la quotidianitat d'una manera molt senzilla però realista. I això és el que també passa en aquest llibre: per com està escrit sembla que no passa gran cosa, però en realitat en passen moltes, sobretot en com l'autora ens presenta al protagonista i en com l'acabem veient.

Una de les coses que m'agrada d'aquesta sèrie és que no segueix un fil lineal, sinó que cada llibre es centra en un personatge diferent i es poden llegir en l'ordre que es vulgui. Així, l'univers narratiu es construeix a partir de diferents perspectives que s'entrellacen subtilment.

En aquest cas, vaig començar la lectura sense suportar el protagonista, en Gorô, pel seu tarannà de no fer mai autocrítica i de sentir-se superior a tot i a tothom. Però a mesura que avança la història, he acabat entenent-lo. Aki Shimazaki aconsegueix girar aquesta actitud de manera magistral i fer justícia al llarg de la novel·la, oferint una reflexió sobre les expectatives i les aparences. És una lectura profunda perquè ens fa veure el que els personatges amaguen sota la pell.

Recomano aquest llibre tant als qui ja coneixen l'autora com als qui volen endinsar-se en una literatura pausada, delicada i plena de detalls subtils.

L'heu llegit? Què us ha semblat? 🤔


ESPAÑOL:

Como los anteriores libros que he leído de la autora, Suisen, el gato de Gorô me ha gustado mucho. Esta obra es la tercera parte de la pentalogía La sombra del cardo. Siempre repito lo mismo, pero me gusta la literatura oriental porque me transmite serenidad y tiene la capacidad de explicar la cotidianidad de una forma muy sencilla pero realista. Y esto es lo que también ocurre en este libro: por cómo está escrito parece que no pasa gran cosa, pero en realidad pasan muchas, sobre todo en cómo la autora nos presenta al protagonista y en cómo lo acabamos viendo.

Una de las cosas que me gusta de esta serie es que no sigue un hilo lineal, sino que cada libro se centra en un personaje distinto y se puede leer en el orden que se quiera. Así, el universo narrativo se construye a partir de diferentes perspectivas que se entrelazan sutilmente.

En este caso, empecé la lectura sin soportar al protagonista, Gorô, por su talante de no hacer nunca autocrítica y sentirse superior a todo y a todos. Pero a medida que avanza la historia, he terminado entendiéndolo. Aki Shimazaki logra girar esta actitud de forma magistral y hacer justicia a lo largo de la novela, ofreciendo una reflexión sobre las expectativas y las apariencias. Es una lectura profunda porque nos hace ver lo que los personajes esconden bajo de la piel.

Recomiendo este libro tanto a quienes ya conocen a la autora como a quienes quieren adentrarse en una literatura pausada, delicada y llena de detalles sutiles.

¿Habéis leído a la autora? ¿Qué os ha parecido? 🤔




Sinopsi:

En un harmoniós teixit de referències i correspondències, Aki Shimazaki aprofundeix en ferides de la infantesa que mai no han cicatritzat

En Gorô dirigeix una empresa pròspera fundada pel seu avi, està casat amb una dona de bona família i és pare de dos fills, per a qui té clares ambicions. Té dues amants, es rodeja de clients importants en bars i exhibeix orgullós fotos amb celebritats. Tot i que sempre creu que mereix més, en Gorô pensa que ha tingut èxit a la vida. Però el dia en què les seves conviccions trontollen, es veu obligat a mirar-se al mirall amb franquesa, probablement per primera vegada.

dijous, 23 de gener del 2025

La noia de la caravana i Kilian de Xavier Gual

Autor/a: Xavier Gual Vadillo (Barcelona, 1973)

Editorial: Fanbooks

Any de la primera edició: 2017/2024

Llengua original: Català

Gènere: Novel·la negra juvenil

Número de pàgines: 224/240


CATALÀ:

Gràcies a Grup 62, que em va enviar Kilian, vaig aprofitar per llegir també La noia de la caravana, que tenia pendent des de feia temps. Si hagués de definir un gènere per a aquests llibres, diria que són una barreja entre novel·la negra i thriller juvenil, amb uns tocs sobrenaturals que aporten encara més misteri. En qualsevol cas, són novel·les ideals per gaudir de bones estones de lectura.

Tot i que personalment no m'han acabat de convèncer perquè el seu públic objectiu té menys de la meitat dels anys que jo, crec que són una molt bona opció per introduir el jovent al gènere. Els capítols curts fan que la lectura sigui àgil i amena, i el fet que sempre estiguin passant coses manté un ritme que enganxa des del principi fins al final.

Un dels punts forts d'aquests llibres és la capacitat de l'autor per crear una atmosfera tètrica, sobretot en La noia de la caravana, que afegeix profunditat a la història i genera una sensació d'inquietud constant. A més, els elements sobrenaturals presents en ambdues novel·les contribueixen a mantenir la intriga i captivar els lectors més joves.

📝 Conclusió:

Si busqueu una lectura lleugera i entretinguda, especialment pensada per a joves que vulguin endinsar-se en el thriller i la novel·la negra, aquests llibres són una molt bona opció.

📖 Els heu llegit? Us agraden les històries de misteri juvenil?


ESPAÑOL:

Gracias a Grup 62, que me envió Kilian, aproveché para leer también La noia de la caravana, que tenía pendiente desde hacía tiempo. Si tuviera que definir un género para estos libros, diría que son una mezcla entre novela negra y thriller juvenil, cuyos toques sobrenaturales aportan aún más misterio. En cualquier caso, son novelas ideales para disfrutar de buenos ratos de lectura.

Aunque personalmente no me han acabado de convencer porque su público objetivo tiene menos de la mitad de los años que yo, creo que son una muy buena opción para introducir a los más jóvenes en el género. Los capítulos cortos hacen que la lectura sea ágil y amena, y el hecho de que siempre estén pasando cosas mantiene un ritmo que engancha de principio a fin.

Uno de los puntos fuertes de estos libros es la capacidad del autor para crear una atmósfera tétrica, sobre todo en La chica de la caravana, que añade profundidad a la historia y genera una sensación de inquietud constante. Además, los elementos sobrenaturales presentes en las dos novelas contribuyen a mantener la intriga y cautivar a los lectores más jóvenes.

📝 Conclusión:

Si buscáis una lectura ligera y entretenida, especialmente pensada para jóvenes que quieran adentrarse en el thriller y la novela negra, estos libros son una muy buena opción.

📖 ¿Lo habéis leído? ¿Os gustan las historias de misterio juvenil?




Sinopsi:

- La noia de la caravana:

Premi Ramon Muntaner 2017! Què hi ha al darrere de la desaparició d’en Kilian?

La Laura, una adolescent de setze anys, marxa de cap de setmana amb en Kilian, el noi que li agrada. Tot i que ella sent una mica de por, passen la nit en una caravana d’un càmping abandonat. Però l’endemà el noi ha desaparegut, i la Laura comença a fer descobriments estranys: petjades desconegudes a terra, piles de fils de coure que apareixen i desapareixen, missatges que l’insten a fugir escrits a l’entrada de la caravana...

La Laura viurà una sèrie d’aventures cada cop més perilloses fins a aconseguir resoldre el gran enigma en què s’ha vist involucrada i vèncer el monstre que l’assetja, que li és molt més proper del que ella es pensava.

- Kilian:

L'spin off més esperat de La noia de la caravana. 

Després de l’incident amb la Laura al càmping, un home i una dona inquietants persegueixen el Kilian per saber què hi va passar. En el vaixell de tornada del viatge de final de curs a Itàlia, el Kilian coincideix amb la Laura, que té experiències extrasensorials i pot veure els esperits dels passatgers que van quedar atrapats al vaixell. Per poder alliberar-los s'ha de trobar l'assassí...

La vida o la mort es juguen en un viatge de final de curs.