dilluns, 18 de setembre del 2023

Biografia del foc de Carlota Gurt

Autor/a: Carlota Gurt Davi (Barcelona, 1976)

Editorial: Proa

Any de la primera edició: 2023

Llengua original: Català

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 224


CATALÀ:

"Biografia del Foc" és la nova obra de Carlota Gurt escrita, una vegada més, amb el seu estil directe i irreverent. Gurt demostra la seva habilitat per la narrativa en aquest recull de catorze contes que explora les complexitats de les relacions humanes i els moments vitals quotidians amb una perspicàcia que és, alhora, entretinguda i provocadora.

Els temes que l'autora aborda podrien fàcilment convertir el llibre en una obra intensa i contundent, però no és el cas. Gurt afegeix una capa de subtil ironia que permet als lectors mantenir una distància ben necessària mentre explorem aquests territoris emocionals complexos.

Un dels aspectes entretinguts d'aquest llibre és la interconnexió entre alguns dels contes, una característica que vaig trobar enriquidora. Aquesta connexió entre històries em va animar a llegir amb més atenció i a buscar les coincidències amb els contes anteriors.

Tot i que es pot donar el cas que una obra amb aquests temes esdevingués fosca o pesada, a mi m’ha semblat que és una obra d'alliberament, més que per la persona que el llegeix, per l’autora. Com un pas a una altra etapa, que no sabem si serà millor o pitjor, simplement desconeguda.

És una obra que et fa reflexionar sobre les intricades de la vida i les relacions humanes sense forçar-te a una única conclusió. Crec que, els finals abruptes dels contes fan que cadascú llegeixi un final diferent segons les experiències viscudes.

Esteu d’acord amb aquesta interpretació?


ESPAÑOL:

"Biografía del Fuego" es la nueva obra de Carlota Gurt escrita, una vez más, con su estilo directo e irreverente. Gurt demuestra su habilidad por la narrativa en esta recopilación de catorce cuentos que explora las complejidades de las relaciones humanas y los momentos vitales cotidianos cuya perspicacia es, al mismo tiempo, entretenida y provocadora.

Los temas abordados por la autora podrían convertir fácilmente el libro en una obra intensa y contundente, pero no es el caso. Gurt añade una capa de sutil ironía que permite a los lectores mantener una distancia muy necesaria mientras exploramos estos complejos territorios emocionales.

Uno de los aspectos entretenidos de este libro es la interconexión entre algunos de los cuentos, una característica que encontré enriquecedora. Esta conexión entre historias me animó a leer con mayor atención y a buscar las coincidencias con los cuentos anteriores.

Aunque puede darse el caso de que una obra con estos temas se convirtiera en oscura o pesada, a mí me ha parecido que es una obra de liberación, más que de la persona que la lee, para la autora. Como un paso a otra etapa, que no sabemos si va a ser mejor o peor, simplemente desconocida.

Es una obra que te hace reflexionar sobre las intrincadas de la vida y las relaciones humanas sin forzarte a una única conclusión. Creo que los finales abruptos de los cuentos hacen que cada persona lea un final diferente según las experiencias vividas.

¿Estáis de acuerdo con esta interpretación?



Sinopsi:

Carlota Gurt, més Gurt que mai

La realitat és imprevisible i acostuma a tirar per terra els futurs que imaginem. Vivim a les fosques. ¿Quines conseqüències tindran les nostres decisions? Biografia del foc ens parla d’aquesta incertesa terrorífica i alhora plena de possibilitats. Per les seves pàgines hi desfilen herois de l’angoixa i esclaus de l’amor, mares moribundes, personatges que no saben on van ni com hi arribaran. Carlota Gurt ha creat un autèntic retaule de les relacions humanes, des de l’enamorament més fulgurant fins al ressentiment més agre. Hi trobarem allaus i vides calcinades, però també mons prodigiosos sorgits de la destrucció. Alternant entre la ironia i un to gairebé confessional, l’autora ens convida a entrar en el seu univers amb una prosa addictiva i una llengua vivíssima que atrapen el lector i no el deixen anar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada