dimarts, 23 de gener del 2024

Cavalls salvatges de Jordi Cussà

Autor/a: Jordi Cussà Balaguer (Berga, 1961-2021) i KAP (Barcelona, 1974)

Editorial: Pagès Editors

Any de la primera edició: 2021

Llengua original: Català

Gènere: Novel·la gràfica

Número de pàgines: 208


CATALÀ:

Aquesta obra és una adaptació gràfica d'una novel·la homònima de la que desconec com és l'original, però aquesta versió gràfica m'ha semblat brutal. Les il·lustracions de Kap són simplement fantàstiques, i atorguen una experiència visual i artística única.

"Cavalls Salvatges" es presenta com un recorregut intens i vibrant pel món dels excessos, un veritable "viatge" que trasllada a la persona que llegeix una sensació salvatge i de vida, tota ella impregnada d'una aura de sexe, drogues i rock and roll. Ofereix una experiència immersiva, ja que ve acompanyada per la seva pròpia llista musical (podeu buscar-la a Spotify).

Els diàlegs, d'un toc xulesc i una despreocupació palpable, ens fan una crònica dels anys 80 i 90, i de l'addicció a l'heroïna que va marcar certs grups de joves. A través d'aquests diàlegs, l'obra teixeix un relat que captura amb precisió l'esperit de l'època, amb tota la seva cruesa.

A més dels temes de decadència i excessos, també ens parla de temes més universals com l'amistat i l'aventura. Així, l'obra troba l'equilibri entre els elements crítics i la humanitat dels personatges, oferint-los més profunditat.

En definitiva, aquesta novel·la no només captura el caos i l'èxtasi d'una època, sinó que també presenta una obra d'art visualment impactant i emocionalment ressonant, llegiu-la perquè no us deixarà indiferents.


ESPAÑOL:

Esta obra es una adaptación gráfica de una novela homónima de la que desconozco cómo es el original, pero esta versión gráfica me ha parecido brutal. Las ilustraciones de Kap son simplemente fantásticas, otorgando una experiencia visual y artística única.

"Cavalls Salvatges" se presenta como un recorrido intenso y vibrante por el mundo de los excesos, un verdadero "viaje" que traslada a la persona que lee una sensación salvaje y de vida, toda ella impregnada de un aura de sexo, drogas y rock and roll. Ofrece una experiencia inmersiva, ya que viene acompañada por su propia lista musical (podéis buscarla en Spotify).

Los diálogos, de un toque chulesco y una despreocupación palpable, nos hacen una crónica de los años 80 y 90, y de la adicción a la heroína que marcó a ciertos grupos de jóvenes. A través de estos diálogos, la obra teje un relato que captura con precisión el espíritu de la época, con toda su crudeza.

Además de los temas de decadencia y de excesos, también nos habla de temas más universales como la amistad y la aventura. Así, la obra encuentra el equilibrio entre los elementos críticos y la humanidad de los personajes, ofreciéndoles mayor profundidad.

En definitiva, esta novela no sólo captura el caos y el éxtasis de una época, sino que también presenta una obra de arte visualmente impactante y emocionalmente resonante, léedla porque no os dejará indiferentes.



Sinopsi:

"Encara teníem aquella espurna d’il·lusió que tenyia d’experiència irrepetible qualsevol dilluns, qualsevol dimecres”, llegim a la novel·la. I aquesta espurna brilla a totes les pàgines del còmic, fins en les més angoixants, que no en són poques. Si no estiguessin tots tan sovint arran de la mort, es podria dir que Cavalls salvatges és un cant a la vida a tres bandes, les clàssiques: sexe, drogues i rock and roll , i seria fosquíssim afirmar-ho, però és que aquest trio tèrbol i entranyable camina per la corda fluixa amb una banda sonora pròpia, i no parlo només de música, sinó també de traços i de mots que ressonen a clàssic. (TINA VALLÈS, escriptora.)

Negre i vermell sobre blanc i ja tenim els cavalls salvatges desbocant-se per les vinyetes, vint anys després de l’aparició de l’emblemàtica novel·la, en una nova lectura de les diguem-ne aventures, en un sentit ampli i alhora obscur, d'una colla de personatges que viuen o malviuen com si no fossin mortals i les drogues, l’alcohol i els seus riscos no els importessin. 

Una novel·la carregada de realitat i, sobretot, de veritat, que va molt més enllà de ser el retrat —desacomplexat i antropològic— d’una generació marcada per les drogues. 

Immensa, extraordinària, un festival creatiu, un viatge al fons de l’ànima, una meravella del llenguatge i un autor que anava molt més enllà de la maledicció i la contracultura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada