Autor/a: Otessa Moshfegh (Boston, 1991)
Editorial: Alfaguara
Any de la primera edició: 2019
Llengua original: Anglès
Traducció: Inmaculada Concepción Pérez Parra
Gènere: Novel·la contemporània
Número de pàgines: 256
Compra el llibre a Bookshop.org i dóna suport a les llibreries de proximitat.
CATALÀ:
Vaig descobrir aquest llibre durant la Setmana del Llibre en Català quan la Rosa Rey, d'Angle Editorial, en va parlar molt entusiastament en una taula rodona. Em vaig apuntar el títol i l'autora perquè em va cridar molt l'atenció.
Ara fa poc, vaig veure que l'Elena el llegia i li vaig dir que jo en tenia moltes ganes, que n'havia sentit parlar molt bé, i quan el va acabar me'l va passar. Gràcies!
He llegit la versió d'Alfaguara, en espanyol, tot i que, com us he dit, el vaig descobrir gràcies a Angle Editorial que l'ha publicat en català.
Què us puc dir d'aquest llibre a banda que el llegiu amb la ment oberta? És una novel·la existencial, molt pertorbadora. Ens parla del procés de retrobament amb una mateix i de la supervivència, d'una manera molt particular, a una depressió. La protagonista, a base d'un consum excessiu de medicació (còctel de somnífers i relaxants), decideix dormir durant un any per allunyar-se dels seus traumes i ressorgir a l'estil au fènix.
Em va sobtar, d'entrada, que una noia jove, sense penúries econòmiques, pogués arribar a aquest punt, però t'adones que és conseqüència de l'apatia, viu la seva vida com una transició sense contingut intrínsec, i és molt trist.
Tot això explicat d'una manera totalment sarcàstica i amb uns personatges incòmodes, estrambòtics, fa que, al meu entendre, sigui un molt bon llibre. Fins i tot m'ha agradat la part, quan la protagonista no pot dormir, que m'ha produït molta angoixa. He de dir, però, que al començament i fins ben endavant sembla que sigui un vademècum 😉
Com podeu suposar, és un llibre que us recomanaria, però tinc clar que no és apte per tothom. Si us sembla que us pot encaixar, llegiu-lo perquè el gaudireu!
Seríeu capaços de desconnectar-vos de tot i de tothom durant un any? Jo, ja us dic que no!
ESPAÑOL:
Descubrí este libro durante la Setmana del Llibre en Català cuando Rosa Rey, de Angle Editorial, habló con mucho entusiasmo sobre él en una mesa redonda. Me apunté el título y la autora porque me llamó mucho la atención.
Hace poco, vi que Elena lo estaba leyendo y le dije que yo le tenía muchas ganas, que había oído maravillas del libro, y cuando ella se lo acabó me lo pasó. ¡Gracias!
He leído la versión de Alfaguara, en español, aunque, como os he dicho, lo descubrí gracias a Angle Editorial que lo ha publicado en catalán.
¿Qué puedo contaros del libro además de que os lo leáis con la mente abierta? Es una novela existencial, muy perturbadora. Nos habla del proceso de reencuentro con un@ mism@ y de la supervivencia, de una manera muy particular, a una depresión. La protagonista, a base de un consumo excesivo de medicación (cóctel de somníferos y relajantes), decide dormir durante un año para alejar-se de sus traumas i resurgir al estilo ave fénix.
De entrada, me sorprendió que una chica joven, sin problemas económicos, pueda llegar a este punto, pero te das cuenta de que es consecuencia de la apatía, vive su vida como una transición sin contenido intrínseco, y es muy triste.
Todo ello contado de una manera totalmente sarcástica y con unos personajes incómodos, estrambóticos, hace que, a mi parecer, sea un buen libro. Hasta me ha gustado la parte en que la protagonista no puede dormir, que me ha producido mucha angustia. Debo decir, para ser totalmente sincera, que el inicio y una buena parte del libro, parece que estés leyendo el vademécum 😉
Como podéis suponer, es un libro que os recomendaría, pero tengo claro que no es apto para todo el mundo. ¡Si creéis que os puede encajar, leedlo porque lo vais a disfrutar!
¿Seríais capaces de desconectaros de todo y de todo el mundo durante un año? Yo, ¡os aseguro que no!
Sinopsis:
En Mi año de descanso y relajación, Ottessa Moshfegh hace de Manhattan el epicentro de una civilización, la del año 2000, dominada por la apatía. Como una oscura bella durmiente, la narradora de esta novela decide encerrarse durante un año en su piso de una de las zonas más exclusivas de Nueva York, asistida por una herencia ingente y por una gran cantidad de fármacos, para dedicarse a dormir y ver películas de Whoopi Goldberg y Harrison Ford. El inicio de un siglo supuestamente trepidante encuentra a nuestra protagonista durmiendo en el sofá con la tele encendida. Con mucho cinismo, series, películas comerciales y narcóticos, y a costa de cortar todo vínculo humano, cualquiera puede sobrellevar esta vida. Ahora bien, ¿lo que queremos es sobrellevarla?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada