dilluns, 30 de maig del 2022

L'home que es va enamorar de la lluna de Tom Spanbauer

Autor/a: Tom Spanbauer (Idaho, 1946)

Editorial: Les Altres Herbes (L'Altra Editorial i Editorial Males Herbes)

Any de la primera edició: 2022

Llengua original: Anglès

Traducció: Joana Castells Savall

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 430

Compra el llibre a Bookshop.org i dóna suport a les llibreries de proximitat.



CATALÀ:

Aposta arriscada la que han fet a Les Altres Herbes amb la publicació d'aquest llibre. No us espanteu! A mi m'ha agradat, i molt, però prefereixo començar dient que crec que no és un llibre per a tothom, si més no, és un llibre que no podem jutjar amb els nostres paràmetres.

Spanbauer m'ha transportat a Idaho i m'ha fet estimar a uns personatges força estrafolaris, en Duivichi-un-Dua (també anomenat Fora-al-Cobert o Cobert), a l'Ida, a l'Alma, a en Dellwood, a en Coi-d'en-Dave i al Coi-de-Gos, que conformen una família molt particular.

Per a mi ha sigut una lectura pausada perquè havia d'anar paint allò que anava llegint. Tot i el misticisme que envolta els fets, és una novel·la crua i violenta, que ens parla d'alguns tabús com la llibertat sexual en tots els aspectes, la segregació racial, el fanatisme religiós, però ho fa d'una manera molt natural, la història va fluint i els fets els acceptem tal com venen.

No és només un western com els que estem acostumats, però sí que és transgressora com bé diu la seva sinopsi, va més enllà, mentre veiem com creix en Cobert ens parla de les relacions afectives, també de la família, però no d'una família convencional sinó de la família que creen aquests personatges extravagants.

Com us he dit al començament, l'he gaudit i l'he patit al mateix temps i, si us agraden les novel·les impactants, llegiu-la perquè no us deixarà indiferents.

I aprofito per agrair a l'editorial l'oportunitat de llegir aquesta "novel·lassa" que, per ara, s'ha convertit en una de les millors lectures de l'any.

Quina és la vostra millor lectura d'enguany?


ESPAÑOL:

Apuesta arriesgada la que han hecho a Les Altres Herbes con la publicación de este libro. No os asustéis! A mí me ha gustado, y mucho, pero prefiero empezar diciendo que creo que no es un libro para todo el mundo. Es un libro que no podemos juzgar con nuestros parámetros.

Spanbauer me ha transportado a Idaho y me ha hecho querer a unos personajes muy estrafalarios, Duivichi-un-Dua (también llamado Fora-al-Cobert o Cobert), a Ida, a Alma, a Dellwood, a Coi-d'en-Dave i a Coi-de-Gos (no sé cómo deben llamarse en la edición en español), que juntos forman una familia muy particular.

Para mí ha sido una lectura pausada porque tenía que ir digiriendo lo que iba leyendo. Aunque el misticismo está muy presente en los hechos, es una novela cruel y violenta, que nos habla de algunos tabús como la libertad sexual en todos los aspectos, la segregación racial, el fanatismo religioso, pero lo hace de una manera muy natural, la historia va fluyendo y los hechos los aceptamos tal como vienen.

No es sólo un western al uso, pero sí que es transgresora como bien cuenta la sinopsis, va más allá, mientras vemos como crece Cobert nos habla de las relaciones afectivas, también de la familia, pero no de una familia convencional si no de la familia que crean estos personajes extravagantes.

Como ya os he dicho, la he disfrutado y la he sufrido al mismo tiempo y, si os gustan las novelas impactantes, leedla porque no os dejará indiferentes.

Y aprovecho para agradecer a la editorial la oportunidad de leer esta pedazo novela que, por ahora, se ha convertido en una de las mejores lecturas del año.

¿Cuál es vuestra mejor lectura de este año?




Sinopsi:

L’home que es va enamorar de la lluna és un western modern, una novel·la transgressora plena de vida, d’èpica i d’imaginació. El narrador és en Duivichi-un-Dua —o Fora-al-Cobert o, simplement, Cobert—, un jove mestís i bisexual que es guanya la vida prostituint-se a l’hotel que l’ha vist créixer, a finals del segle XIX, en un petit poble d’Idaho. L’Ida Richilieu, una dona forta, tossuda i excèntrica, és la mestressa i propietària d’aquesta casa de putes pintada d’un rosa escandalós, i també és l’alcaldessa del poble: quan la mare índia d’en Cobert va ser assassinada, el va agafar sota la seva tutela. Ella, la preciosa prostituta Alma Hatch i el filosòfic cowboy descerebrat d’ulls verds Dellwood Barker conformen la peculiar família d’en Cobert. Per sobre —o per sota— de la lletjor, la crueltat i la violència de la frontera, a l’ànima de la novel·la hi bateguen l’amor i l’acceptació que uneixen aquesta família singular.

L'home que es va enamorar de la lluna és una història preciosa i rica com un mite, un cant a la natura i a la vida, un relat evocador de musicalitat hipnòtica que celebra la sexualitat en totes les seves formes i manifestacions. Una novel·la valenta, que explora la violència i ofereix una reflexió sobre la raça, la identitat i la pertinença, sobre els llaços que les persones estableixen amb elles mateixes, amb els altres i amb el món que els ha tocat viure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada