divendres, 28 de gener del 2022

Feminisme de butxaca. Kit de supervivència de Bel Olid

Autor/a: Bel Olid i Báez (Mataró, 1977)

Editorial: Angle

Any de la primera edició: 2017

Llengua original: Català

Gènere: Assaig

Número de pàgines: 128

Compra el llibre a Bookshop.org i dóna suport a les llibreries de proximitat.


CATALÀ:

En aquest llibre, Bel Olid ens parla de la discriminació subtil i arrelada que patim les dones degut a la societat patriarcal en la que vivim.

És el primer llibre que llegeixo seu i repetiré perquè, evidentment, m'ha semblat un tema molt interessat i l'explica d'una manera molt didàctica, amb un estil directe i sense complexes i, no sabria ben bé com dir-ho, però des d'un punt de vista moderadament radical.

Aquest llibre el pot, i l'hauria de llegir tothom, és molt pedagògic. Exposa els conceptes clau de la lluita feminista actual amb exemples molt entenedors i que ens podem trobar al nostre entorn molt fàcilment.

En una societat patriarcal, amb el masclisme molt impregnat arreu, demana que se'ns escolti, no que se'ns interpreti. Que ens deixin ser nosaltres mateixes i no els que ells volen que siguem. Que no ens facin responsables de les actituds masclistes.

Parla de la societat patriarcal en la que vivim, de com ens venen l'amor romàntic, de les desigualtats salarials entre homes i dones, de violència física envers les dones, i de moltes coses més.

Com a resum deixeu-me dir que cal educar en la igualtat als nens i nenes, que cal respectar i empatitzar amb les altres persones, i que cal detectar aquest masclisme i denunciar-lo. 

Després de llegir aquest llibre, si observeu i analitzeu el vostre entorn veureu que està ple d'actituds que aparentment són inofensives però no deixen de ser discriminants, a vegades per desconeixement, a vegades per desinterès, a vegades per no perdre privilegis, i a vegades amb tota la intenció del món.

Bé, només puc dir-vos que el llegiu i que no en deixeu passar n'hi una 💪💪


ESPAÑOL:

En este libro, Bel Olid nos habla de la discriminación sutil y enraizada que sufrimos las mujeres a causa de la sociedad patriarcal en la que vivimos.

Es el primer libro suyo que leo y voy a repetir seguro porque me ha parecido un tema muy interesante y lo cuenta de una manera muy didáctica, con un estilo directo y sin complejos y, no sé bien como decirlo, pero desde un punto de vista moderadamente radical.

Es un libro que puede, y debe, ser leído por toto el mundo, es muy pedagógico. Expone los conceptos clave de la lucha feminista actual con ejemplos muy entendedores y que podemos encontrar a nuestro alrededor fácilmente.

En una sociedad patriarcal, con el machismo impregnado en todas partes, pide que se nos escuche, que no se nos interprete. Que nos dejen ser nosotras mismas i no las que ellos quieren que seamos. Y que no nos responsabilicen de las actitudes machistas.

Habla de la sociedad patriarcal en la que vivimos, de como nos venden el amor romántico, de las desigualdades salariales entre mujeres y hombres, de violencia física hacia nosotras, y de muchas cosas más.

Como resumen dejadme decir que es necesario educar a los niños y niñas en la igualdad, que es necesario el respeto y la empatía, y aún más necesarios, detectar este machismo y denunciarlo.

Después de leer este libro, si observáis y analizáis vuestro entorno veréis que está llenos de actitudes que aparentemente son inofensivas y no dejan de discriminarnos, a veces por desconocimiento, a veces por desinterés, a veces por no perder privilegios, y a veces con toda la intención del mundo.

Bueno, sólo puedo deciros que con este libro me he vuelto un poco más feminista, que espero que lo leáis (tod@s) y que no dejéis pasar ni una 💪💪



Sinopsi:

«La meva fantasia és una metralleta. Quan vaig pel carrer i un desconegut em crida alguna cosa: metralleta. Quan el polític de torn fa el comentari masclista de torn: metralleta. Quan el bisbe explica als diaris que com volem que no ens violin, si demanem l'avortament lliure i gratuït: metralleta. Quan a l'escola es valora fins a l'infinit que el pare de les criatures vagi a la reunió, però es donen per descomptat les mares que hi van: metralleta. Quan em fan fora de la feina perquè estic embarassada: metralleta. Quan em diuen que no m'exalti, que no n'hi ha per a tant: metralleta. Podria semblar una fantasia violenta, però no ho és; és una fantasia d'autodefensa.» Avui dia el feminisme és més viu i necessari que mai perquè la discriminació cap a les dones s'ha tornat més subtil i difícil de detectar però manté el seu poder pa· ralitzant. Bel Olid s'hi enfronta exposant els conceptes clau de la lluita feminista actual d'una manera intel· ligent, radical i, de vegades, sorprenent.


1 comentari:

  1. Aquest no el vaig llegir perquè en el seu moment la Bel Olid m'impressionava una mica. Veig que és força generalista, ara ja n'he llegit uns quants de similars i em sento més preparat per abordar aquest i l'estil de l'autora. Si me'l trobo penso que el llegiré, perquè tinc la impressió que em falta.

    ResponElimina