dilluns, 3 de juliol del 2023

L'anomalia d'Hervé Le Tellier

Autor/a: Hervé Le Tellier (París, 1957)

Editorial: Edicions 62

Any de la primera edició: 2021

Llengua original: Francès

Traducció: Jordi Boixadós Bisbal

Gènere: Ciència ficció

Número de pàgines: 344


CATALÀ:

L'anomalia d'Hervé Le Tellier és una novel·la de ciència ficció que posa els personatges davant d'una situació extraordinària. 

La història comença amb l'aterratge d'un avió als Estats Units, un fet que, a priori, sembla normal. No obstant això, les coses comencen a complicar-se quan tres mesos després, el mateix avió aterra amb els mateixos passatgers. Aquest esdeveniment desconcertant planteja interrogants importants i una sèrie de científics es coordinen per intentar donar-hi resposta.

Els personatges estan molt ben treballats, encara que no els arribem a conèixer d'una manera profunda, i es veuen forçats a enfrontar-se a sí mateixos, literalment. Cada passatger ha de confrontar la seva pròpia existència, i aquesta confrontació entre els dos jo de cada personatge genera reflexions profundes.

Aquesta és una obra oulipiana. OuLiPo (acrònim de "Ouvroir de littérature potentielle", en català seria "Taller de literatura potencial") és un grup francès d'experimentació literària creat el 1960 per l'escriptor Raymond Queneau i el matemàtic François Le Lionnais. Le Tellier és l'actual president d'aquest grup literari.

La veritat és que jo no he sabut apreciar durant la lectura aquesta mena d'escriptura. He llegit que juguen amb l'escriptura i, en aquest cas, Le Tellier, forma una simetria en cada una de les històries dels diferents personatges.

Tot i que no m'agrada llegir ciència ficció la primera part de la novel·la la vaig gaudir molt, però crec que la resta no està a l'alçada, pel meu gust queda una mica deslluïda i, en general, no puc dir que l'he gaudit, per tant, no sabria si recomanar-la.

Coneixíeu l'existència dels oulipians?


ESPAÑOL:

La anomalía de Hervé Le Tellier es una novela de ciencia ficción que pone a los personajes delante de una situación extraordinaria.

La historia empieza con el aterrizaje de un avión en los Estados Unidos, un hecho que, a priori, parece normal. Aunque las cosas empiezan a complicarse cuando tres meses después, el mismo avión aterriza con los mismos pasajeros. Este hecho desconcertante plantea interrogantes importantes y una serie de científicos se coordinan para intentar dar una respuesta.

Los personajes están bien trabajados, aunque no llegamos a conocerlos de manera profunda, y se ven forzados a enfrentarse a si mismos, de manera literal. Cada pasajero debe confrontar su propia existencia, y esta confrontación entre los dos yo de cada personaje genera reflexiones profundas.

Esta es una obra oulipiana. OuLiPo (acrónimo de "Ouvroir de littérature potentielle", en español sería “Taller de literatura potencial”) es un grupo francés de experimentación literaria creado el 1960 por el escritor Raymond Queneau y el matemático François Le Lionnais. Le Tellier es el actual presidente de este grupo literario.

La verdad es que yo no he sabido apreciar durante la lectura este tipo de escritura. He leído que juegan con la escritura y, en este caso, Le Tellier forma una simetría en cada una de las historias de los distintos personajes.

Aunque no me gusta leer ciencia ficción la primera parte de la novela la disfruté, pero creo que el resto no acompaña, para mi gusto queda un poco deslucida y, en general, no puedo decir que la haya disfrutado, por lo tanto, no sé si recomendarla.

¿Conocíais la existencia de los oulipianos?



Sinopsi:

La novel·la revelació de les lletres franceses. Premi Goncourt 2020.

El 10 de març de 2021 els 243 passatgers d'un avió procedent de París aterren a Nova York després de travessar una tempesta terrible durant el vol. Ja a terra, cada un segueix amb la seva vida. Tres mesos més tard, contra tota lògica, un avió idèntic, amb els mateixos passatgers i el mateix equip de vol, apareix en el cel de Nova York. Ningú s'explica aquest fenomen increïble que obliga les autoritats a activar el protocol de seguretat i desfermarà una crisi política, mediàtica i científica de conseqüències desconegudes i durant la qual cada un dels viatgers haurà d'encarar-se amb una versió exacta, tot i que diferent, d'ells mateixos. Una novel·la virtuosa en la qual la lògica es fon amb l'impossible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada