dimarts, 8 de novembre del 2022

Ruth de Guillem Viladot

Autor/a: Guillem Viladot (Agramunt 1922 – Barcelona 1999)

Editorial: Columna

Any de la primera edició: 2000

Llengua original: Català

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 162


CATALÀ:

Enguany es commemora el centenari del naixement de l'artista agramuntí Guillem Viladot i la Biblioteca d'Artesa de Segre va dedicar-li una sessió del seu Club de Lectura. Van llegir Ruth, i aquest és el comentari que els vaig passar jo després de la meva lectura:

Aquest migdia he acabat de llegir Ruth de Guillem Viladot, i com que és l'últim llibre que heu llegit del Club de Lectura us deixo les meves impressions aquí.

M'ha semblat un llibre que transmet molt bé, i d'una manera fins i tot poètica, totes les confusions i inseguretats que sent la Ruth en aquest procés de canvi de sexe. He patit amb ella i he sentit també aquest garbuix d'emocions.

No sé quins poden ser els sentiments reals d'aquestes persones però a mi m'han semblat del tot realistes i creïbles. Les pors, els dubtes, el caos mental...

El fet que sigui una novel·la epistolar (encara que unidireccionalment) crec que ajuda a que sigui una lectura pausada i que permet anar paint tot allò que explica a cada carta.

M'ha agradat força i sobta que, amb els anys que fa que està escrita, sigui un tema plenament actual.

A vosaltres us va agradar?.

I aquestes són les resposates d'alguns membres del Club de Lectura:

"Penso que és un tema molt interessant. Conec persones que estan en aquesta situació i, realment, és molt dur pels afectats".

"Molt bon punt de vista Eva. Hi estic força d'acord! 🤗".

"A mi m'ha agradat força! I trobo que està mollt ben escrit. I el final preciós".

Si voleu conèixer una mica més a Guillem Viladot, podeu consultar la seva vida i l'obra aquí.


ESPAÑOL:

Este año se conmemora el centenario del nacimiento del artista de Agramunt Guillem Viladot, y la Biblioteca d'Artesa de Segre le dedicó una sesión de su Club de Lectura. Leyeron Ruth, y este es el comentario que les pasé yo después de mi lectura:

Este mediodía he acabado de leer Ruth de Guillem Viladot y como es el último libro que habéis leído del Club de Lectura os dejo mis impresiones aquí.

Me ha parecido un libro que transmite muy bien, y de una manera hasta poética, todas las confusiones e inseguridades que siente Ruth en este proceso de cambio de sexo. He sufrido con ella y he sentido también este lío de emociones.

No sé cuales pueden ser los sentimientos reales de estas personas pero a mi me ha parecido realistas y creíbles. Los miedos, las dudas, el caos mental...

El hecho que sea una novela epistolar (aunque sea de manera unidireccional) creo que ayuda a que sea una lectura pausada y que permite ir asumiendo todo lo que explica en cada carta.

Me ha gustado mucho y sorprende que, con los años que hace que está escrita, sea un tema actual.

¿A vosotr@s os gustó? 

Y estas son las respuestas de algunos de los miembros del Club:

"Pienso que es un tema muy interesante. Conozco personas que están en esta situación y, realmente, es muy duro para los afectados".

"Buen punto de vista, Eva. Estoy muy de acuerdo!

"A mi me ha gustado mucho! Me parece que está muy bien escrito. Y el final es precioso".

Si queréis conocer un poco más a Guillem Viladot, podéis consultar su vida y obra aquí.



Sinopsi:

Com es veuen les coses des del sexe de l’altra banda? Aquesta és la pregunta que dóna sentit a Ruth, la història d’un canvi de sexe explicada pel seu protagonista en un seguit de cartes. Lluny de la mirada censuradora o burleta dels que entenen la vida des de fora, aquesta novel·la epistolar ens mostra la intimitat sentimental i intel·lectual d’un home esdevingut dona, i d’un procés trasbalsador en què es barregen frustracions, incomprensions i canvis d’identitat.

Sense caure en la morbositat fàcil ni en exhibicions efectistes, Ruth és una indagació sobre la sensibilitat masculina i femenina, sobre la diversitat dels pensament i, al capdavall, sobre el desig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada