dimarts, 10 de desembre del 2019

Jardí a l’obaga de Blanca Busquets


Autor/a: Blanca Busquets Oliu (Barcelona, 1961)
Editorial: Edicions Proa
Any de la primera edició: 2016
Llengua original: Català
Gènere: Novel·la literària
Número de pàgines: 256

CATALÀ:
L’Aniol, el protagonista, és el masover de la segona residència d’una família burgesa i és qui fa de lligam de les diferents generacions que surten al llibre. És ell qui ens descobreix, fent memòria de la seva vida, la història dels Torralba.

Jardí a l’obaga ens explica les diferències entre la burgesia i la pagesia (els habitants del món rural), durant una època en que aquestes diferències eren molt marcades i, sobretot, una història d’amor adolescent que sobreviu al pas del temps.

M’ha agradat molt el tractament de la malaltia del Pepet, l’amic de tota la vida de l’Aniol, que pateix Alzheimer i està en una residència. I també, l’evolució del personatge de la Mireia.

En resum, una història d’intrigues, misteris, tensions, emocions, etc., que es llegeix molt ràpid. Hi predominen els diàlegs i això fa que la lectura sigui fluida.

En una entrevista a l’autora al digital de cultura Núvol, de maig de 2016, parla de la traducció a l’espanyol del llibre, però no l’he sabut trobar. Espero que si no s’ha publicat encara es faci en breu ;)

Us animo a llegir aquest llibre com a resum de l’evolució de la societat durant la vida del protagonista. L’heu llegit?


ESPAÑOL:
Aniol, el protagonista, es el masovero de la segunda residencia de una familia burguesa y es el hilo de las diferentes generaciones que salen en el libro. Él es quien nos descubre, rememorando su vida, la historia de la familia Torralba.

Jardí a l’obaga nos explica las diferencias entre la burguesía y el campesinado (los habitantes del mundo rural), durante una época en la cual estas diferencias eran muy marcadas y, sobretodo, una historia de amor adolescente que perdura a lo largo de los años.

Me ha gustado mucho el tratamiento de la enfermedad de Pepet, el amigo de siempre de Aniol, que tiene Alzheimer y está en una residencia. Y la evolución del personaje de Mireia.

Resumiendo, una historia de intrigas, misterios, tensiones, emociones, etc…, que se lee muy rápido. Donde predominan los diálogos y esto hace que la lectura sea fluida.

En una entrevista a la autora en el digital de cultura Núvol, de Mayo de 2016, habla de la traducción del libro al español, pero no la he podido encontrar. Espero que, si no se ha publicado aún, se haga en breve ;)

Os animo a leer este libro como resumen de la evolución de la sociedad durante la vida del protagonista. ¿Lo habéis leído?


Sinopsi:

Els Torralba són una família barcelonina que als anys trenta es fan una casa amb jardí al poble de la Carena. L'Aniol, el seu masover, ens explica la història d’aquesta família i la seva pròpia, des d'aleshores fins avui dia. Les relacions entre una família amb diners i una família d’humils masovers no sempre haurà estat fàcil. I menys si hi ha hagut pel mig una història d’amor truncada i secreta. Tot i l’harmonia aparent i l’adaptació a uns temps canviants, el lector anirà trobant indicis inquietants, punts d’alarma, i no podrà fer altra cosa que imaginar fets terribles que contrastaran terriblement amb l’estampa idíl·lica que un passejant podria tenir de la Carena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada