dimecres, 2 d’octubre del 2024

Els grans optimistes de Rebecca Makkai

Autor/a: Rebecca Makkai (Chicago, 1978)

Editorial: Periscopi

Any de la primera edició: 2018

Llengua: Anglès

Traducció: Marc Rubió

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 624


CATALÀ:

Els grans optimistes és una novel·la que transcorre en dos moments temporals. D’una banda, ens situem entre els anys 80 i 90, quan Chicago es veu afectada per l’epidèmia mortal de la SIDA, i de l’altra, l’any 2015, quan la Fiona viatja a París a la recerca de la seva filla.

L'autora ens transporta als primers anys de la malaltia i descriu amb cruesa i realisme, de manera directa, la infecció devastadora que es va propagar, bàsicament, entre la comunitat homosexual, i és en aquesta comunitat que es centra aquesta història. La novel·la retrata com aquesta generació de joves va veure les seves il·lusions destrossades per la malaltia, però alhora mostra la seva lluita per l'amistat, la supervivència i l'amor malgrat la desesperança.

El segon fil narratiu ens porta a París, on la Fiona, una de les protagonistes, reviu i reflexiona sobre com la SIDA va afectar la seva vida i les seves relacions personals. Aquesta combinació de moments del passat i del present teixeix un relat profund i reflexiu.

Tot i que és un llibre trist, per les conseqüències devastadores de la malaltia, està escrit de manera que també transmet esperança i tendresa. L’autora aconsegueix equilibrar el dolor amb un missatge d’esperança que fa que la lectura sigui emocionalment intensa, però alhora reconfortant.

Aquest llibre m'ha agradat molt per tots aquests motius, i vull agrair a la Glòria la seva recomanació. Feia temps que el tenia pendent, i el seu consell, i que ja havia llegit Els fills adormits d'Anthony Passeron, que tracta sobre el mateix tema, i que va ser la meva millor lectura de l'any passat, em va ajudar a decidir-me a llegir-lo finalment, i no me'n penedeixo.


ESPAÑOL:

Els grans optimistes es una novela que transcurre en dos momentos temporales. Por un lado, nos situamos entre los años 80 y 90, cuando Chicago se ve afectada por la epidemia mortal del SIDA, y por otro, en el 2015, cuando Fiona viaja a París en busca de su hija.

La autora nos transporta a los primeros años de la enfermedad y describe con crudeza y realismo, de forma directa, la infección devastadora que se propagó, básicamente, entre la comunidad homosexual, y es en esta comunidad en la que se centra esta historia. La novela retrata cómo esa generación de jóvenes vio sus ilusiones destrozadas por la enfermedad, pero al mismo tiempo muestra su lucha por la amistad, la supervivencia y el amor a pesar de la desesperanza.

El segundo hilo narrativo nos lleva a París, donde Fiona, una de las protagonistas, revive y reflexiona sobre cómo el SIDA afectó a su vida y a sus relaciones personales. Esta combinación de momentos del pasado y del presente crea un relato profundo y reflexivo.

Aunque es un libro triste, por las consecuencias devastadoras de la enfermedad, está escrito de modo que también transmite esperanza y ternura. La autora logra equilibrar el dolor con un mensaje de esperanza que hace que la lectura sea emocionalmente intensa, pero a la vez reconfortante.

Este libro me ha gustado mucho por todos estos motivos, y quiero agradecer a Gloria su recomendación. Hacía tiempo que lo tenía pendiente, y su consejo, y que ya había leído Els fills adormits de Anthony Passeron, que trata sobre el mismo tema, y ​​que fue mi mejor lectura del año pasado, me ayudó a decidirme a leerlo finalmente, y no me arrepiento.




Sinopsi:

El 1985, mentre el Yale Tishman comença a prosperar en l’àmbit professional, Chicago es veu devastada per l’epidèmia de la sida. A poc a poc veurà com els seus amics emmalalteixen, i la ciutat i la seva vida canvien per sempre.

Trenta anys després, la Fiona, amiga de joventut del Yale, viatja a París a buscar la seva filla desapareguda. Amb dolor, retroba el món que creia haver deixat enrere i reflexiona i rememora els dies que van marcar el futur de tots aquells joves.

Els grans optimistes és una història absorbent i emotiva sobre com viure la vida en temps de crisi, una novel·la commovedora que ens confronta amb la pèrdua, l’amistat, la traïció, la supervivència i l’amor de la mà d’uns personatges inoblidables.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada