dilluns, 1 de juliol del 2024

La ciutat i les seves muralles incertes d'Haruki Murakami

Autor/a: Haruki Murakami (Kyoto, 1949)

Editorial: Empúries

Any de la primera edició: 2024

Llengua original: Japonès

Traducció: Albert Molla Cabellos

Gènere: Realisme màgic

Número de pàgines: 450


CATALÀ:

Haruki Murakami és un autor que sovint ens porta a mons imaginaris i a reflexions profundes sobre la nostra pròpia existència. "La ciutat i les seves muralles incertes" és un llibre que promet molt en aquest sentit, però que, per mi, no ha acabat de complir les expectatives. Com sempre, la seva escriptura és magnífica, però aquest cop m'ha faltat alguna cosa.

Com és habitual en Murakami, el llibre és una exploració profunda de l'ànima humana. L'autor aconsegueix que ens endinsem en els pensaments i sentiments dels personatges. En aquest cas, la història gira al voltant de la recerca del propi jo i del lloc que ocupem al món.

Tot i que la meva valoració no sigui molt entusiasta, l'estil de Murakami segueix sent inconfusible i atractiu i és una amb la qual gaudir de la seva prosa i el seu detallisme.

Una de les coses que més m'atrau de Murakami és la seva habilitat per crear un pont entre el món real i l'irreal. En aquest llibre, però, aquesta línia sembla més difusa i crec que no acaba de traspassar-la de manera tan efectiva com en altres obres.

En alguns moments la lectura se m’ha fet una mica pesada o avorrida. Trobo que el llibre podria haver estat més curt sense perdre l'essència, ja que hi ha passatges que semblen allargar-se sense aportar gran cosa, només massa detalls.

Per poder comparar i saber si han canviat els meus gustos de cara a l’autor he tornat a llegir "Kafka a la platja" i "Tòquio Blues", i m’ha semblat que li falta una mica de la màgia que em va captivar en aquells. "Kafka a la platja" em va sorprendre per la transformació del protagonista i em va atansar al món murakamià i "Tòquio Blues" em va permetre conèixer la seva vessant més realista.

En definitiva, la meva valoració global és bona, encara que no excel·lent com amb altres llibres de Murakami. Si ets un lector/a nou de Murakami, recomanaria començar per altres títols abans d’aquest. Però, tot i això, Murakami és d'aquells autors que et pot agradar més o menys o, fins i tot, arribar a odiar-lo, segons en el moment vital que et trobis. Així que, llegiu-lo, perquè en un sentit o en un altre, no us deixarà indiferents.


ESPAÑOL:

Haruki Murakami es un autor que a menudo nos lleva a mundos imaginarios y reflexiones profundas sobre nuestra propia existencia. "La ciudad y sus muros inciertos" es un libro que promete mucho en ese sentido, pero que, para mí, no ha terminado de cumplir las expectativas. Como siempre, su escritura es magnífica, pero en esta ocasión me ha faltado algo.

Como viene siendo habitual en Murakami, el libro es una exploración profunda del alma humana. El autor consigue que nos adentremos en los pensamientos y sentimientos de los personajes. En este caso, la historia gira en torno a la búsqueda del propio yo y del lugar que ocupamos en el mundo.

Aunque mi valoración no sea muy entusiasta, el estilo de Murakami sigue siendo inconfundible y atractivo y es una con la que disfrutar de su prosa y detallismo.

Una de las cosas que más me atrae de Murakami es su habilidad para crear un puente entre el mundo real y el irreal. Sin embargo, en este libro esta línea parece más difusa y creo que no acaba de traspasarla de manera tan efectiva como en otras obras.

En algunos momentos la lectura se me ha hecho algo pesada o aburrida. Creo que el libro podría haber sido más corto sin perder la esencia, ya que hay pasajes que parecen alargarse sin aportar gran cosa, sólo demasiados detalles.

Para poder comparar y saber si han cambiado mis gustos de cara al autor he vuelto a leer "Kafka en la playa" y "Tokio Blues", y me ha parecido que le falta un poco de la magia que me cautivó entonces. "Kafka en la playa" me sorprendió por la transformación del protagonista y me acercó al mundo murakamiano y "Tokio Blues" me permitió conocer su vertiente más realista.

En definitiva, mi valoración global es buena aunque no excelente como con otros libros de Murakami. Si eres un lector/a nuevo de Murakami, recomendaría empezar por otros títulos. Pero, sin embargo, Murakami es de esos autores que te puede gustar más o menos o incluso llegar a odiarlo, según en el momento vital que te encuentres. Así que, leedlo, porque en un sentido o en otro, no os dejará indiferentes.




Sinopsi:

Hi ha barreres que només l’esperança i el desig poden tirar a terra.

La gran tornada de Murakami a la novel·la després de La mort del comanador.

El protagonista i narrador de La ciutat i les seves muralles incertes no pot imaginar que la noia que estima està a punt de desaparèixer de la seva vida. D’instituts diferents, es veuen quan poden i, tot i que ella també n’està enamorada, li diu que no pot estar amb ell: en les seves trobades, li parla d’un altre món, d’una ciutat emmurallada en la qual ella és més real que en aquest, on se sent com una ombra. De mica en mica, la noia li explica els problemes emocionals que té, atacs ocasionals de pànic i depressió que al capdavall fan que deixi l’escola i es tanqui a casa. I un dia, amb una carta de comiat, ella desapareix. El noi, desesperat per veure-la, al cap del temps aconsegueix d’alguna manera arribar a la ciutat fantàstica per trobar-la. La ciutat de les muralles, tal com l’han imaginada, existeix, perquè tot és possible en un univers on la realitat, els somnis i les ombres es fonen i s’escapen dels límits de la raó. Un cop a la ciutat, però, ella no el recorda.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada