divendres, 9 de juny del 2023

L'esdeveniment d'Annie Ernaux

Autor/a: Annie Ernaux (Lillebonne, Normandía, 1940)

Editorial: Angle Editorial

Any de la primera edició: 2022

Llengua original: Francès

Traducció: Valèria Gaillard

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 96

Nobel de literatura 2022


CATALÀ:

Aquesta és una obra impactant, escrita des de l'experiència personal, que ens transporta a la França dels anys seixanta, una època en què l'avortament era il·legal i, a més a més, tabú. Ernaux  reivindica la necessitat de protegir els drets de les dones i de decidir sobre el seu propi cos. 

Parla sobre l'avortament clandestí i de les emocions viscudes per ella mateixa durant aquesta experiència i aconsegueix una connexió total, tant que, sense haver passat per la seva experiència, he empatitzat totalment amb ella.

Trobo que és un llibre valent i, encara que ens sembli que actualment no és així, també necessari perquè posa damunt la taula una problemàtica social existent. Sí que és cert que actualment l'avortament no és tant tabú com anys enrere, però sí que continua sent un estigma.

Des d'aquí vull donar les gràcies a l'autora per la seva valentia i per escriure sobre l'avortament d'una manera tan oberta i sincera.

Com us podeu imaginar és un llibre que us recomano. Continuaré llegint a l'autora segur, tinc a la pila de pendents Els anys, l'heu llegit? Què us ha semblat?


ESPAÑOL:

Esta es una obra impactante, escrita desde la experiencia personal, que nos transporta a la Francia de los años sesenta, una época en la que el aborto era ilegal y tabú. Ernaux reivindica la necesidad de proteger los derechos de las mujeres y de decidir sobre su propio cuerpo.

Habla sobre el aborto clandestino y de las emociones vividas por ella misma durante esta experiencia y consigue una conexión total, tanto que, sin haber pasado por su experiencia, he empatizado totalmente con ella.

Creo que es un libro valiente y, aunque nos parezca que actualmente no es así, también necesario porque pone encima de la mesa un problema social existente. Sí que es cierto que hoy en día no es tan tabú como años atrás, pero sí que continúa siendo un estigma.

Desde aquí quiero dar las gracias a la autora por su valentía y por escribir sobre el aborto de una manera tan abierta y sincera.

Como podéis imaginaros es un libro que os recomiendo. Continuaré leyendo a la autora seguro, tengo en el montón de pendientes Los años, ¿lo habéis leído? ¿Qué os ha parecido?.




Sinopsi:

«UNIVERSAL, PRIMITIVA I VALENTA, ÉS UNA OBRA FEROTGEMENT SACSEJADORA [...]. HAURIA DE SER UNA LECTURA OBLIGATÒRIA.» - FINANCIAL TIMES Quan Annie Ernaux va quedar-se embarassada als 23 anys va tenir clar que no era el que volia i que a França desfer-se'n era il·legal. En aquest relat, rememora una de les experiències més trasbalsadores i controvertides que pot viure una dona, un esdeveniment que transcendeix el seu cos: l'avortament en una societat que el castigava, ja que era alhora tabú, estigma i delicte. Amb la seva prosa lúcida Ernaux explora els sentiments de soledat i por que van tenyir aquell episodi: com va haver d'ocultar el seu estat als pares, buscar sola les solucions davant la indolència dels seus companys, suposadament progressistes, i esquivar la hipocresia social i el dolor de sentir-se jutjada per tothom, incloent-hi els metges. Un testimoni minuciós i estremidor narrat amb sinceritat, concisió i honestedat sobre com la societat pot negar la capacitat de decidir d'una dona i la violència física i emocional que això comporta. «L'autèntic objectiu de la meva vida tal vegada és aquest: que el meu cos, les meves sensacions i els meus pensaments esdevinguin escriptura.» - Annie Ernaux «Connecta el dolor i la indignitat de la seva experiència amb la consciència de classe, el poder i el patriarcat.» - The Observer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada