divendres, 15 de març del 2024

El dia que el món va fer un pet com un aglà de Pere Gorgoll Noell

Autor/a: Pere Gorgoll Noell (Amer, 1962)

Editorial: Amsterdam

Any de la primera edició: 2023

Llengua original: Català

Gènere: Novel·la de fantasia

Número de pàgines: 144


CATALÀ:

Per Nadal, la Núria va regalar-me una sàtira apocalíptica que ofereix una visió particular de les dinàmiques d'una societat com l'actual. A través d'una trama que critica els abusos i les febleses de qualsevol poder, l'autor exposa els deliris de grandesa i els perills que comporta idolatrar a algú. La història també serveix com a crítica de les xarxes socials, enteses com a una forma de poder amb els seus propis perills.

El protagonista, no m'ha resultat gens simpàtic. Es presenta com un personatge petulant, egocèntric i presumptuós, la qual cosa pot resultar una barrera per a algunes persones. L'autor utilitza un llenguatge dens i recargolat, molt adient pel personatge però que m'ha complicat molt la lectura. No ha estat gens amena.

La novel·la presenta una profunditat filosòfica que convida a la reflexió sobre el lloc de l'individu en el món i la seva relació amb el poder i la transcendència. A més, ofereix algunes picades d'ullet al lector independentista, a través de detalls molt subtils, com els números.

Des del meu punt de vista aquesta és una obra peculiar que pot no ser del gust de tothom, però és recomanable per aquelles persones que aprecien el llenguatge ric i sarcàstic.


ESPAÑOL:

En Navidad, Núria me regaló una sátira apocalíptica que ofrece una visión particular de las dinámicas de una sociedad como la actual. A través de una trama que critica los abusos y debilidades de cualquier poder, el autor expone los delirios de grandeza y los peligros que comporta idolatrar a alguien. La historia sirve también como crítica de las redes sociales, entendidas como una forma de poder con sus propios peligros.

El protagonista, no me ha resultado simpático. Se presenta como un personaje petulante, egocéntrico y presuntuoso, lo que puede resultar una barrera para algunas personas. El autor utiliza un lenguaje denso y retorcido, muy adecuado para el personaje pero que me ha complicado mucho la lectura. No me ha resultado nada amena.

La novela presenta una profundidad filosófica que invita a la reflexión sobre el lugar del individuo en el mundo y su relación con el poder y la trascendencia. Además, ofrece algunos guiños al lector independentista, a través de detalles muy sutiles, como los números.

Desde mi punto de vista ésta es una obra peculiar que puede no ser del gusto de tod@s, pero es recomendable para aquellas personas que aprecian el lenguaje rico y sarcástico.



Sinopsi:

Una sàtira hilarant i descarnada sobre els perills de la idolatració i dels deliris de transcendència en un món sospitosament semblant al nostre.

El suïcidi d’una jove està a punt de llançar el món a una crisi planetària que amenaça amb posar fi a la humanitat tal com la coneixem. Per evitar una catàstrofe apocalíptica, els quatre líders mundials d’aquesta novel·la reclamen a Milet d’Arboç, a qui consideren el desencadenant d’aquesta situació, que col·labori a salvar el futur de la humanitat. A canvi, li prometen a posar el seu país al mapa.

No obstant això, la solució que proposen els líders provoca una crisi encara més profunda quan entra en contacte amb un altre poder: el de les noves tecnologies i les xarxes socials.

A mig camí entre el mite de la caverna de Plató i Un món feliç d’Aldous Huxley, El dia que el món va fer un pet com un aglà ens presenta una revisió paròdica del nostre món a través d’una trama absurdament original i d’una muntanya russa de girs dramàtics plens d’humor, en què res és el que sembla i on tot pot petar en qualsevol moment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada