dijous, 25 de novembre del 2021

Apeirògon de Colum McCann

Autor/a: Colum McCan (Dublin, 1965)

Editorial: L'Altra Editorial

Any de la primera edició: 2021

Llengua original: Anglès

Traducció: Marta Pera

Gènere: Història ficcionada

Número de pàgines: 552


CATALÀ:

Us ha passat mai que, en acabar un llibre, heu tingut com una sensació d'enyor? A mi m'acaba de passar amb aquest. A l'acabar-lo he pensat que trobaria a faltar les estones de lectura que m'atansaven a Rami i Bassam.

Aquesta és una novel·la mig periodística mig literària que ens explica la història de dos pares, un israelià i l'altre palestí, que han perdut les seves filles i que han unit el seu dolor per treballar a favor de la pau.

Ens atansa, a través d'una vessant més íntima però sense caure en sentimentalismes, al conflicte entre palestins i israelians. Es destaca la necessitat de construir ponts i de vèncer els murs psicològics, i es parla de la necessitat de conèixer-se els uns als altres.

Es posa en valor la valentia i la força dels dos homes i la seva dura tasca de teixir llaços.

M'ha agradat molt la història que ens explica i tots els detalls complementaris que ens dona, que són molts, molt diversos i interessants. També m'ha agradat l'estructura narrativa, que d'entrada em va semblar complexa però una vegada m'hi vaig acostumar m'ajudava a seguir el fil. He de dir, però, que he notat que per seguir la lectura havia de concentrar-me més del que faig habitualment.

Si voleu tenir una visió del conflicte diferent de la que ens presenten els mitjans de comunicació heu de llegir aquest llibre perquè no us deixarà indiferents.

Deixeu-me agrair a L'Altra Editorial l'oportunitat d'haver pogut gaudir d'aquest gran llibre. Moltíssimes gràcies!


Conversa amb Colum
McCann i Mercè Folch

Cada història, un món sencer


ESPAÑOL:

¿Os ha pasado alguna vez que, al acabar de leer un libro, os ha cogido como una sensación de añoranza? A mi me acaba de pasar con este. Al acabarlo he pensado que echaría de menos los ratos que me acercaban a Rami y Bassam.

Esta es una novela medio periodística medio literaria  que nos explica la historia de dos padres, uno israelí y el otro palestino, que han perdido a sus hijos y que han unido su dolor para trabajar a favor de la paz.

Nos acerca, a través de una vertiente más íntima pero sin caer en sentimentalismos, al conflicto palestino-israelí. Se destaca la necesidad de construir puentes y de vencer los muros psicológicos, y nos habla de la necesidad de conocerse los unos a los otros.

Se pone en valor la valentía y la fuerza de los dos hombres y su dura tarea de tejer lazos.

Me ha gustado mucho la historia que se explica y todos los detalles complementarios que nos da, que son muchos, muy diversos e interesantes. También me ha gustado la estructura narrativa, que de entrada me pareció compleja pero cuando me acostumbré me ayudó a seguir el hilo. Debo decir que he notado que para seguir la lectura debía concentrarme más de lo que hago habitualmente.

Si queréis tener una visión del conflicto diferente de la que nos presentan los medios de comunicación debéis leer este libro porque no os dejará indiferentes.

Dejadme agradecer a L'Altra Editorial la oportunidad de haber podido disfrutar de este gran libro. Muchísimas gracias!



Sinopsi:

En Rami Elhanan i en Bassam Aramin viuen a prop l’un de l’altre però habiten móns completament diferents. En Rami és israelita. En Bassam és palestí. La matrícula del cotxe d’en Rami és groga, la d’en Bassam, verda. En Rami triga un quart d’hora per arribar al West Bank. El mateix viatge, per a en Bassam, dura una hora i mitja. 

Tots dos homes han perdut la filla. La Smadar, filla d’en Rami, tenia tretze anys quan va ser assassinada per un terrorista suïcida en plena zona comercial, mentre passejava amb les seves amigues. L’Albir, filla d’en Bassam, en tenia deu el dia que va morir assassinada per una bala d’un policia fronterer davant de l’escola. I, contra tot pronòstic, aquests dos homes es fan amics i decideixen posar el seu dol al servei de la pau.

Apeirògon és una novel·la extraordinària i impactant, narrada en mil i una vinyetes curtes i punyents que sovint agafen volada cinematogràfica, i ressegueix la vida d’en Rami i en Bassam, i la improbable amistat que els uneix, alhora que ens parla de l’experiència de creuar un punt de control a la carretera, de sobreviure a la presó, de les migracions dels ocells i de les marques de les bales, entre moltes altres coses. Una lectura poderosa i reveladora, una història alhora íntima i col·lectiva, commovedora i plena d’esperança.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada