dimarts, 20 d’agost del 2019

1984 de George Orwell


És l’últim clàssic que m’he llegit. Feia temps que en tenia ganes i no trobava mai el moment... ara ho he fet i ha valgut la pena.

D’entrada estem parlant d’un llibre de ciència ficció, però si hi penses fredament hi ha coses que no són tan irreals com ens agradaria. Parla d’una societat sotmesa a un règim totalitari, el “Partit”, amb un cap que ho controla tot, el Gran Germà.

Orwell explica la manipulació que fa el Partit de la societat a través de propaganda pròpia i de la intervenció en els mitjans de comunicació. Inventant i reinventat la història tantes vegades com sigui necessari perquè estigui d’acord amb el seu discurs i poder crear, d’aquesta manera, un pensament únic.

Winston, el protagonista, és un dels pocs membres d’aquesta societat que, tot i fer la seva vida d’acord amb allò establert, té l’esperança de poder obrir els ulls de la resta de la societat i desemmascarar el Partit per canviar aquesta distòpia.

A la llarga veurà que és més difícil del que es pensava, fins i tot (potser) impossible, canviar l’estructura muntada pel Partit al llarg dels anys.


Sinopsi:

Escrita el 1949, centrada en un món post bèl·lic i ambientada en una societat totalitària i dictatorial, reflexiona sobre conceptes encara vigents, la censura, la manipulació dels mitjans de comunicació i la falta de llibertat individual en benefici d'un suposat interès comú. Són conceptes simbolitzats pel Gran Germà, aquell que tot ho sap, tot ho veu i tot ho controla. Compromès amb la defensa de la llibertat i els valors socials i humanitaris, Orwell escriu, amb 1984, una crítica ferotge al món que hem creat, on el protagonista, Winston Smith, intenta sobreviure i assolir la seva autonomia individual a través de l'amor, la confiança en el pròxim i la fermesa en les pròpies creences. Tot un al·legat a la revolució, la recerca de la veritat i la reflexió crítica constant sobre el nostre món.

1 comentari:

  1. És una obra imprescindible, tot i que ja s'està quedant curta respecte a la realitat, però cal llegir-la perquè desperta consciències. I com sempre solc dir, penso que el senyor Orwell era una mica pesat amb la seva escriptura, però el tema és tan interessant que en aquest cas se li perdona que no sigui un llibre especialment fuïd.

    ResponElimina