dilluns, 21 de febrer del 2022

La pomera i altres contes de Daphne du Maurier

Autor/a: Daphne du Maurier (Londres, 1907– Fowey, 1989)

Editorial: Les Altres Herbes (L'Altra i Males Herbes)

Any de la primera edició: 2021

Llengua original: Anglès

Traducció: Marta Pera Cucurell

Gènere: Suspens

Número de pàgines: 336

Compra el llibre a Bookshop.org i dóna suport a les llibreries de proximitat.


CATALÀ:

Neguit, aquesta és la paraula que faria servir si em pregunteu què m'ha fet sentir la lectura d'aquest llibre, els set contes que es recullen tenen aquest denominador comú.

Són històries que podrien ser molt normals però que a través de la mà de l'autora i dels constants girs es transformen i et porten a un punt final, en tots el casos, sorprenent.

Deixeu-me dir que vaig llegir el llibre gràcies a la recomanació del Sergi de @elsbookhunters però que no l'he pogut gaudir tant com ho va fer ell. Al ser contes d'intriga i de suspens esperava que fossin més curts i més àgils i, si he de dir la veritat, se m'han fet una mica pesats. De totes maneres crec que si algun dia els torno a llegir, sabent el que sé ara, els gaudiré molt més.

No vull treure mèrit a l'autora, eh?, ella aconsegueix crear l'atmosfera ideal per cada un dels contes, l'error va ser meu per donar per suposades algunes coses. No ho feu mai de crear-vos expectatives (ja sé que és fàcil de dir... 😓).

Quin és l'últim llibre que heu llegit i que no ha estat el que esperàveu?


Editorial Males Herbes i L'Altra Editorial inicien una aventura conjunta.

Les Altres Herbes sorgeix d’una inspiradora experiència prèvia, la publicació simultània, l’any 2018, de dos títols d’Stephen King, Torn de nit (Editorial Males Herbes) i Escriure (L’Altra Editorial). En aquesta aventura conjunta vam acabar de confirmar que ens unien moltes coses: principalment, la manera entusiasta i festiva d’entendre els llibres i la literatura, l’obsessió per no repetir certes fórmules gastades, l’eliminació dels límits entre gèneres i la lluita contra l’avorriment laboral. Tampoc creiem en la idea tradicional de catàlegs segmentats i apostem per la recuperació d’obres de culte alternatives al cànon establert: totes dues editorials publiquem autors de gènere i autors realistes, escriptors clàssics i contemporanis, en una mateixa col·lecció. També estem totes dues obertament en contra de l’elitisme literari i de la solemnitat intel·lectual i molt a favor de descobrir noves veus catalanes, i totes dues defensem un model de llengua desacomplexat i modern. Així com les grans editorials es fusionen, es concentren o es compren les unes a les altres per assolir uns objectius, nosaltres hem decidit fundar un segell conjunt per publicar aquells llibres que creiem que encaixen en tots dos catàlegs, promocionar-los i donar-los la visibilitat que es mereixen. Estem convençudes que apuntant totes dues editorials en la mateixa direcció arribarem a més lectors i defensarem encara millor obres de la literatura universal que considerem imprescindibles i que,  pel que sigui, no han trobat (encara) un lloc a casa nostra. Les Altres Herbes és una iniciativa professional, lògicament, però també és una declaració d’intencions política, literària i vital, perquè la nostra manera de treballar reflecteix la nostra manera de pensar i d’entendre el món.  


ESPAÑOL:

Inquietud, esta es la palabra que utilizaría si me preguntáis qué me ha hecho sentir la lectura de este libro, los siete cuentos que se recogen tienen este denominador común.

Son historias que podrían ser muy normales pero que a través de la mano de la autora y de los constantes giros se transforman y te llevan a un punto final, en todos los casos, sorprendente.

Dejadme deciros que leí el libro gracias a la recomendación de Sergi de @elsbookhunters pero que no lo he podido disfrutar tanto como él. Al ser cuentos de intriga y suspense esperaba que fueran más cortos y más ágiles y, si tengo que decir la verdad, se me han hecho un poco pesados. De todas formas creo que si algún día los vuelvo a leer, sabiendo lo que sé ahora, los disfrutaré mucho más.

No quiero quitarle mérito a la autora, eh?, ella consigue crear la atmósfera ideal para cada uno de los cuentos, el error fue mío por dar por supuestas algunas cosas. Intentad no crearos nunca expectativas (ya sé que es fácil de decir... 😓).

¿Cuál es el último libro que habéis leído y no ha sido lo que esperabais?



Sinopsi:

Una dona amargada i menystinguda pel marit que torna en forma de pomera vella i torta per perseguir-lo després de morta, una noia misteriosa obsessionada amb seduir soldats, una parella d’alpinistes que descobreixen un culte estrany al capdamunt d’una muntanya o l’enigma d’un suïcidi comès sense cap motiu aparent són algunes de les històries incloses en aquest esplèndid recull de contes. Bona part d’aquests relats són radiografies del cantó menys idíl·lic del matrimoni, de dones atrapades en vides que no les satisfan i que no es conformen amb el que els imposa la societat de la seva època.

Daphne du Maurier va ser una gran escriptora de literatura de suspens, amb una habilitat única per crear trames d’intriga, fins i tot de terror psicològic, a partir de relacions quotidianes. La seva complicitat amb Alfred Hitchcock va fer que algunes de les seves obres fossin portades al cinema, com Els ocells, un dels contes inclosos aquí, o la novel·la Rebecca, totes dues pel·lícules dirigides per ell. Inquietants, plens d’humanitat i amb tocs fantasmagòrics, els relats de La pomera i altres contes són sorprenentment moderns i impactants.


dijous, 10 de febrer del 2022

Moments estel·lars de la humanitat de Stefan Zweig

Autor/a: Stefan Zweig (Viena, 1881 – Petròpolis, Brasil, 1942)

Editorial: Quaderns crema

Any de la primera edició: 2012

Llengua original: Alemany

Traducció: Maria Pous

Gènere: Històrica

Número de pàgines: 288

Compra el llibre a Bookshop.org i dóna suport a les llibreries de proximitat.



CATALÀ:

Enganxadíssima estic a Zweig, ja ho sabeu, s'ha convertit en un dels meus autors preferits. Fins ara tot el que havia llegit eren novel·les i les havia trobat brillants. Quan vaig veure que al Club de Lectura de la Biblioteca d'Artesa de Segre llegien aquest llibre, no me'n vaig poder estar i el vaig demanar.

En aquest llibre ens presenta 14 relats de moments importants de la història de la humanitat, com bé diu el títol, amb protagonistes com Ciceró, Dostoievski, Napoleó, Lenin, i ens parla de les circumstàncies que els han portat a ser personatges destacats al llarg de la història.

Aconsegueix endinsar-nos dins la història, no es limita a fer una explicació dels fets sinó que la narra d'una manera tan especial que sents que convius amb aquests personatges.

He llegit que el llibre havia estat lectura bàsica a les escoles alemanyes, doncs penso que s'hauria d'ampliar fins a l'època actual i fer-la lectura obligatòria arreu.

Tot i que, com us he dit al començament, és un estil diferent del que havia llegit fins ara de l'autor, també us l'he de recomanar perquè, com diu el mateix Zweig aquests moments estel·lars són “resplendents i immutables com estrelles, brillen en la nit de la fugacitat”.

Quins moments de la història universal destacaríeu vosaltres?


ESPAÑOL:

Enganchadísima estoy a Zweig, ya lo sabéis, se ha convertido en uno de mis autores preferidos. Hasta ahora todo lo que había leído de él eran novelas y las había encontrado brillantes. Cuando vi que en el Club de Lectura de la Biblioteca de Artesa de Segre leían este libro lo pedí sin pensármelo.

En este libro nos presenta 14 relatos de momentos importantes de la historia de la humanidad, como dice el título del libro, con protagonistas como Cicerón, Dostoievsky, Napoleón, Lenin, y nos habla de las circunstancias que les llevaron a ser personajes destacados a lo largo de la historia.

Consigue adentrarnos en la historia, no se limita a hacer una explicación de los hechos sino que la narra de una manera tan especial que sientes que convives con estos personajes.

He leído que el libro había sido lectura básica en las escuelas alemanas, pues pienso que debería ampliarse hasta la época actual y hacerlo lectura obligatoria para todo el mundo.

Aunque, como os he dicho al inicio, es un estilo diferente de lo que había leído hasta ahora del autor, también os lo recomiendo porque, como dice el propio Zweig estos momentos estelares son "resplandecientes e inmutables como estrellas, brillan en la noche de la fugacidad".

¿Qué momentos de la historia universal destacaríais vosotr@s?



Sinopsi:

Aquest és, amb tota probabilitat, el llibre més famós de Stefan Zweig. Amb el títol de Moments estel·lars de la humanitat, aplega catorze miniatures històriques fascinants que relaten esdeveniments històrics absolutament diversos com ara la caiguda de l’imperi d’Orient a mans dels turcs; el descobriment de l’oceà Pacífic; el naixement d’El Messies de Händel; la derrota de Napoleó; l’indult de Dostoievski poc abans de l’execució; el viatge de Lenin a Rússia el 1917… Tots ells moments universals que, quan es produeixen, segons paraules del mateix Stefan Zweig, resulten decisius durant segles i segles.

dimecres, 2 de febrer del 2022

S'avorreixen els gats? de Miquel Sánchez

Autor/a: Miquel Sánchez Rovira (Vic)

Editorial: Autopublicat

Any de la primera edició: 2021

Llengua original: Català

Gènere: Fantasia

Número de pàgines: 369



CATALÀ:

Prenent com a eix la mitologia grega, el Miquel ens explica l'aventura de l'Hector al món dels Déus grecs.

L'estil és directe i amè, interactua amb el lector i això fa que sigui un llibre ràpid de llegir.

Aquelles persones interessades en la mitologia grega, o les mitologies en general, gaudiran el llibre segur, ja que està ple de referències i es nota que l'autor s'ha documentat (o en sap) un munt. La història es desenvolupa entre somnis, mites i proves que esdevenen vitals per la seva supervivència.

Personalment no l'he pogut gaudir del tot perquè les mitologies en general no em criden l'atenció però, com us he dit abans, si a vosaltres us agrada, aquest és el vostre llibre.

Quina mitologia us crida més l'atenció? Grega? Nòrdica? Romana? Japonesa?


ESPAÑOL:

Tomando como eje la mitología griega, Miquel nos explica la aventura de Hector en el mundo de los Dioses griegos.

El estilo es directo y ameno, interactúa con el lector y esto hace que el libro sea rápido de leer.

Las personas interesadas en la mitología griega, o en la mitología en general, disfrutarán con el libro seguro, ya que está lleno de referencias  y se nota que el autor se ha documentado (o sabe) mucho. La historia se desarrolla entre sueños, mitos y pruebas que son vitales para su supervivencia.

Personalmente no lo he podido disfrutar del todo porque las mitologías en general no me llaman la atención pero, como os he dicho antes, si a vosotros os gusta, este es vuestro libro.

¿Qué mitología os llama más la atención? ¿Griega? ¿Nórdica? ¿Romana? ¿Japonesa?




Sinopsi:

L'Hèctor, un venedor d’assegurances que va perdre la seva família més immediata en un accident de trànsit, és convocat, sense raó aparent, per Hades, el déu de l’inframon a la mitologia grega, en un somni que no podrà oblidar mai. Hades, després d’iniciar-lo en la cosmogonia de la mitologia, anuncia a l’Hèctor que, en un futur incert, haurà de realitzar un seguit de proves que desafiaran la seva supervivència pel mer objectiu de divertir-se amb ell.

A partir de llavors, l’Hèctor es veurà immers en un món absurd i completament desconegut on s’han distorsionat mites i on, efectivament, haurà de sobreviure a la irracionalitat dels déus grecs.

Novel·la fantàstica per aprendre, en la història moderna d’un heroi antic, la misteriosa essència de la mitologia grega més tradicional.