Pàgines

dijous, 17 de juny del 2021

Dolça introducció al caos de Marta Orriols

Autor/a: Marta Orriols Balaguer (Sabadell, 1975)

Editorial: Periscopi

Any de la primera edició: 2020

Llengua original: Català

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 256


CATALÀ:

Sense floritures, directa, elegant i senzilla, així és la prosa de Marta Orriols, i el que ha fet que m'enganxi a ella.

Amb el títol manllevat (beneït Optimot!) d'un disc d'Extremoduro, ens parla de relacions personals intenses. En aquest cas d'una relació de parella on els dos tenen una visió diferent sobre la maternitat.

A poc a poc, i ben desenvolupat, se'ns transmeten els sentiments i els arguments de cada un dels membres de la parella a partir del moment en què la Marta li diu al Dani que està embarassada però no vol tirar l'embaràs endavant. L'autora ha jugat a canviar una mica els rols i et fa pensar amb tots els detalls.

La veritat és que aquest llibre m'agafa en una època vital molt diferent de la dels protagonistes i el tema no em resulta proper, segurament per això és el que m'ha semblat més fluix dels tres que he llegit de l'autora, tot i això, repeteixo que, pel seu estil, val la pena llegir qualsevol llibre seu que us caigui a les mans.

Heu llegit a Marta Orriols? Quins dels seus llibres heu gaudit més? El meu preferit és Anatomia de les distàncies curtes.


ESPAÑOL:

Sin adornos, directa, elegante y sencilla, así es la prosa de Marta Orriols, y lo que ha hecho que me enganche a ella.

Con en título pedido prestado de un disco de Extremoduro, nos habla de relaciones personales intensas. En este caso de una relación de pareja donde los dos tienen una visión diferente de la maternidad.

De manera pausada, y con un buen desarrollo, se nos transmiten los sentimientos y los argumentos de cada unos de los miembros de la pareja a partir del momento en el que Marta le cuenta a Dani que está embarazada pero no quiere seguir con el embarazo. La autora ha jugado a cambiar los roles y te hace pensar con todos los detalles.

La verdad es que este libro me ha pillado en una época vital muy distinta de la de los protagonistas y el tema no me resulta próximo, seguramente por esto es el que me ha parecido más flojo de los tres que he leído de la autora, aunque, repito que, por su estilo, merece la pena leer cualquier libro de la autora que os caiga en las manos.

¿Habéis leído a Marta Orriols?¿Cuál de sus libros habéis disfrutado más? Mi favorito es Anatomia de les distàncies curtes.




Sinopsi:

Què passa en una relació amorosa, estable però encara relativament jove, quan un dels dos pren una decisió unilateral que afecta directament el futur de la parella? Quan la Marta li comunica al Dani que no vol ser mare, s’obre entre els dos una esquerda que els portarà a orbitar per uns llimbs plens de dubtes i indecisions que els impulsaran a repensar-se com a individus i com a parella.

Aquesta novel·la és una invitació a nedar pel mar de contradiccions en què es converteix la possibilitat de ser pares. Una anàlisi íntima al voltant de la voluntat, l’instint, la llibertat i les estructures socials. Marta Orriols ens ofereix una història propera i plena d’arestes sensibles on torna a desplegar la seva habilitat narrativa per descriure les emocions i pulsions més íntimes.

2 comentaris: