Pàgines

dimarts, 25 d’octubre del 2022

Estupor i tremolors d'Amélie Nothomb

Autor/a: Fabienne Claire Nothomb (Kobé, Japó, 1967)

Editorial: La Butxaca

Any de la primera edició: 2010

Llengua original: Francés

Traducció: Antoni Dalmau i Ribalta

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 112

Compra el llibre a Bookshop.org i dóna suport a les llibreries de proximitat.


CATALÀ:

Nascuda a Japó, Nothomb és coneixedora de la cultura i de la societat d'aquest país, i aprofita aquests coneixements per fer una crítica al món laboral nipó.

Ens parla de l'assetjament laboral que pateix la protagonista per part dels seus superiors. De les diferències culturals entre orient i occident, i del paper que, com a dona i estrangera, li toca jugar a l'Amélie en una empresa japonesa.

Les descripcions de les situacions que viu la protagonista estan plenes d'ironia, això converteix el llibre en una lectura agradable, tot i que és una ferotge defensa a la dignitat laboral que tenim les persones.

Aquest és el segon llibre en poc temps que llegeixo de l'autora (el primer va ser Set) i, ja us puc assegurar des d'ara mateix, que no serà l'últim. M'ha agradat molt la volta que Nothomb ha fet donar a la protagonista, ja que pel que li toca aguantar en aquesta empresa es podria haver enfonsat i, en canvi, s'ho ha pres de la millor manera possible, fins i tot amb sentit de l'humor.

Fans de Nothomb per aquí? Ja sé que algunes sí, i molt 😅

Com a curiositat sobre el títol del llibre, amb "Estupor i tremolors" era la manera en què l’emperador del Sol Naixent exigia que els seus súbdits que es presentessin davant d’ell.


ESPAÑOL:

Nacida en Japón, Nothomb conoce bien la cultura y la sociedad de este país, y aprovecha estos conocimientos para hacer una crítica al mundo laboral nipón.

Nos habla del acoso laboral que sufre la protagonista por parte de sus superiores. De las diferencias culturales entre oriente y occidente, y del papel que, como mujer y extranjera, le toca jugar a Amélie en una empresa japonesa.

Las descripciones de las situaciones que vive la protagonista están llenas de ironía, esto convierte el libro en una lectura agradable, aunque es una defensa voraz de la dignidad laboral que tenemos las personas.

Este es el segundo libro que leo de la autora (el primero fue Sed) y, os puedo asegurar desde ahora mismo, que no será el último. Me ha gustado mucho la vuelta que Nothomb ha hecho dar a la protagonista, ya que por lo que le toca aguantar en esta empresa se podría haber hundido y, en cambio, se lo toma de la mejor manera posible, hasta con sentido del humor.

¿Fans de Nothomb por aquí? Ya sé que algunas sí, y mucho 😅

Como curiosidad sobre el título del libro, con "Estupor y temblores" era la manera con que el emperador del Sol Naciente exigía a sus súbditos que se presentaran ante él.




Sinopsi:

Aquesta novel·la d'inspiració autobiogràfica, i que en el seu dia va obtenir un gran èxit entre els lectors i la crítica francesa, explica la història d'una jove belga que comença a treballar a Tòquio en una gran companyia japonesa. Però al Japó actual, fortament jerarquitzat, la noia porta el llast d'un doble handicap: ser una dona i ser occidental. Aquesta doble condició la convertirà en el blanc d'una allau d'humiliacions i d'una progressiva degradació laboral que la portarà del món de la comptabilitat a servir cafès, encarregar-se de la fotocopiadora I, per acabar-ho d'arrodonir, ocupar-se de la neteja dels lavabos d'homes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada